fájlkezelés

fájlkezelés

Fehér András írta időpontban
Válaszok szám: 15
Üdv!
van oldalt egy csomó funkció, ami nekem nem látszik.
Lehet, hogy régi kérdés: de nem találtam angol oldalakon sem, hogy mely modulok generálják, s hogy ezek beépített vagy letöltendő modulok?
Próbálkoztam az adattárak között (pl. az állományrendszer-rel), de az nem ez.

Köszönöm

Fehér András

filekezelő ikon is látszik
Válasz erre: Fehér András

Tárgy: fájlkezelés

Papp Gyula írta időpontban

Kedves András!

A képen egy 1-es verziósorozatba tartozó Moodle-t láthatunk. A te rendszered is ebbe  tartozik? Mondjuk 1.9.x? Ha csak a feketével és pirossal keretezett menüpontok hiányoznak neked az elég érdekes, mivel egyetlen alap szerepben sem néz így ki az Adminisztráció blokk. 

Természetesen elérhető ez az állapot például az adott szerep jogosultságának a módosításával. Elképzelhető, hogy ez a helyzet?

Milyen szerepkörben vagy benn a kurzusban?

Egyébként a hiányolt menüpontok a rendszer alapszolgáltatásai közé tartoznak.

Válasz erre: Papp Gyula

Jaj, elnézést, félbemaradt a kérdésem.
Köszönöm, hogy ennek ellenére válaszoltál.

Akartam is írni, hogy már nem ezt a verziót használom, hanem 2.3.2-t.
- csak hát fura, ha az újabb verzióban kevesebb van.

Továbbá az is kimaradt, hogy menéztem a jogosultságokat (admin/roles), de nem találtam megfelelőt.
a moodle/course:managefiles lenne logikus, de hiába - az összes állományokkal kapcsolatos jog megadva.

Pár éve dolgoztam 1.x-es verzióval, de ott nem voltam admin, gondoltam csak azért nem látszott ilyen - az nekem is feltünt, hogy csak ebben a videóban láttam.
Viszont ott olyan evidenciaként kezeli, hogy azt hittem én vagyok béna.
(Drupalban van sok tapasztalatom, itt még most kezdek - és először hasonlókat keresek, mint ott szokott megoldás lenni, de most nem találok.)

Illetve volt már rá példa némely CMS-ben, hogy valami config fájlban kellett értéket állatani, vagy a komment-jeleket kiszedni beállítások elöl, ez merült fel bennem.

Elsősorban a fájlkezelő kéne - nem a saját fájlok, azt látom, hanem, hogy ne kelljen külön progival menni fel a szerverre.

Köszönöm!

Értem!

A jogosultságok akkor rendben lesznek. Ebben az esetben a helyzet a következő:

A Moodle állománykezelése megváltozott - titkosított állományrendszer került bevezetésre -, így a Files/Állományok menüpont nincs többé. Állományokat csak a modulokon keresztül lehet feltölteni, vagy valamely Adattár szolgáltatással (GoogleDocs, Dropbox, Wikimedia, stb.) ha be van kapcsolva és be van állítva. Cserébe viszont Drag & Drop be lehet dobálni az állományokat valamint a szóköz és az ékezet sem probléma többé.

A Reports/Jelentések menü átkerült a navigációs blokkba.

A Reset/Visszaállítás és a Questions/Kérdésbank maradt a Beállítások blokkban.

Állománykezeléssel kapcsolatosan az egyik jó kiindulópont az alábbi oldal:

http://docs.moodle.org/23/en/Repositories

Ha további segítség kell, keress nyugodtan.

köszönöm!

Megerősítettél abban, hogy ne keressek kísérteteket, mert nincsenek :D

A kiindulási probléma néhány etr/coospace-en jól működő funkció beállítása lett volna: nevezetesen, hogy a dolgozatba feltöltött fájlokat egyben le tudjam szedni. Megtaláltam a DownThemAll-os megoldást, végülis megoldja.

De miért nem látom az állományválasztóban a feladatba a tanulók által feltöltött állományokat, miért csak a saját Tananyag típus alatt beadott állományaimat? ("a saját állományok" kezeléséből jutottam oda, a hozzáadásnál: láthatólag tud fájlkezelést végezni - csak ez a titkosítás...)

A másik - de ez nem ide tartozik - hogy a feltöltött fájlok (pl. dolgozatok) megjelenési/elrejtési idejét tudjam előre beállítani. A feltöltésnél van időlimit, de nem csatolható oda fájl - a tananyag típusnál nincs időlimit mettől meddig legyen letölthető. Vagy van erre valami modul? (úgy tűnik nemcsak a hivatalos oldalon találhatóan modulok...)

Vágvölgyi Csaba írta időpontban
A Portáladminsztráció/További jellemzők oldalon engedélyezned kell a Feltételes elérhetőség bekapcsolása paramétert.
Ezután minden tartalom/tevékenység beállítási oldalán megjelenik az a beállítási blokk, amellyel korlátozható az tartalom elérhetősége. (ez lehet időbeli korlátozás, illetve a korábbi teljesítésektől függő feltételrendszer is).

Üdv.: Csaba
Válasz erre: Vágvölgyi Csaba

1. Köszönöm, ez megoldotta, hogy időpontra nyílik meg a megosztott fájl.

2. Ezek szerint nincs olyan tevékenység, amibe feladatokat töltök fel, és oda töltik fel a megoldásokat - ez utóbbihoz külön létre kell hozni feladatot?

3. Enged egyszerre több fájlt feltölteni Tananyag tevékenységhez, de csak egy látszik. sad.gif
Erre találtam egy olyan áthidalást, hogy mappát töltök fel. De ez rendben van, hogy nem lehet egyszerre több fájlos tananyagot adni?
(pontosabban mi a különbség? - mert a mappánál is lehet leírást adni meg minden...)

köszönöm.
Ui: mivel még maradtunk a fájlkezelésnél, remélem nem gond, hogy nem nyitottam új témát. (Drupal fórumon erre harapnak :$)

1. Örülök. :)

2. Ezt nem nagyon értem. A Feladat nevű tevékenység éppen erre való, azaz te leírod a feladatot a tanulók pedig feltöltik a válaszokat/állományokat.

3. Először is a "Tananyag" nem tevékenység. (tevékenység a teszt, a fogalomtár, a feladat, a kérdőív ...)
A tananyag tetszőleges állomány lehet, amit feltöltök a kurzusba. A feltöltés a 2.3 verzió óta mehet drag'n'drop módszerrel akár csoportosan is, azaz ha kijelölsz a kedvenc állománykezelődben 10 db állományt, majd ráhúzod a böngésző ablakában a Moodle kurzusfelületére, akkor feltölti mind a 10 állományt. (ehhez a Moodle felületén be kell kapcsolni a szerkesztési módot.)

ui.: Mi nem vagyunk olyan harapósak, mint a Drupal.hu csapata (megjegyzem többnyire igazuk van) :)

Sinka Róbert írta időpontban
Kedves Csaba!

Nem ezt kérdezték a 3. pontban. A problémát én is ismerem.
Adott tananyag feltöltésekor, amihez aztán értelemszerűen tevékenységet is rendelnék, engedi a több állományt, de csak a kijelöltet mutatja, vagy ha választasz egyet. De mindig egyet. Kár érte. Nekem is jobb lenne, ha már tömeges a feltöltés, tömeges lehessen a megjelenítés is.

minta

Üdv,
Robert
Válasz erre: Sinka Róbert

És ha mappát hozok létre, abba pakolok és a mappa az egyetlen?
Csak hirtelen felindulásból, hamarabb írok, s aztán próbálok... :-)

Grabers Sándor írta időpontban
Elnézést de kérdeznék!

Ha behúzok egy témához 20 fájlt, akkor hogy tudok közülük több állományt is kijelölni a témában? Nekem csak egyet enged. Pedig kéne.
Például:
Tananyagleíró-lap
Útmutató
Tananyag
Melléklet

Ha van megoldás szívesen venném.

Üdv,
Grabers Sándor
Válasz erre: Grabers Sándor

Ha felületre akarsz több állományt kirakni egyszerre akkor két irány lehetséges

1. Közvetlenül a felületre húzod az állományokat
(https://www.youtube.com/watch?v=zfNiKsz_n9k) - ez működik egyszerre sok állománnyal is

2. Tömörítve töltöd fel az állományokat és mappaként jelenítetd meg a felületen (https://www.youtube.com/watch?v=N1eNEdSKDwc)

Az is lehet, hogy nem jól értelmeztem a kérdésed, kérlek ebben az esetben pontosítsd.

Grabers Sándor írta időpontban
Kedves Csaba!

Nem a feltöltéssel van gondom, hanem a megjelenítéssel. 1.9 ig. a mellékelt kép alapján láthatóan engedte, hogy ugyanabban a mappában tárolt dokumentumokat jelenitsek meg a hallgatóknak.

A 2. óta minden feltöltött dokumentumnak külön mappát nyit, még akkor is ha ezek ugyanahhoz a témához tartoznak. 27 téma esetén a kurzus könyvtárában minden kötelező dokumentumból (tananyagleíró-lap, óraterv, stb.) 27 azonos nevű de tartalmilag más mappa keletkezik.

Nagyon hiányolom a fájlkezelést az új verzióban, sokkal könnyebb volt menedzselni a tananyagokat

Grabers Sándor
moodle.jpg csatolmány

3. Ha eLearning-ben gondolkodunk, nem biztos, hogy az állomány lesz a megfelelő forma a tananyag közreadására. Milyen jellegű a képzés? Illetve mik a célok? Mi az elképzelés a tanulás menedzseléséről? Azért kérdezem, mert ha valóban távoktatásról van szó, akkor pont a távolság miatt a tanulókat „benn tartom” a rendszerben, hogy l„láthassam”, mit csinál (logok). Lássam, hogy hol áll a tananyagban. Erre több eszköz áll rendelkezésre a Moodle-ban.

Törölt felhasználó írta időpontban
Tisztelt Papp Gyula,

beleolvastam a levelezésbe és érdekelne hogy
melyik eszközöket javasolja.
Engem főleg a távolról irányított kollaboratív munka érdekel.
Esetleg ha van jó gyakorlatpéldája, nagyon örülnék ha meg tudná osztani.

Tisztelettel:
Bambuk László