kérdésbank másolása másik kurzusba

kérdésbank másolása másik kurzusba

by Erika Soltész -
Number of replies: 4

Kedves Kollégák,

hogyan lehet egy aktuális kurzus kérdésbankját (vagy abból sok kérdést) egy másik aktuális kurzus kérdésbankjába átmásolni?

Köszönöm

In reply to Erika Soltész

Tárgy: kérdésbank másolása másik kurzusba

by Gábor Makó -

Kedves Erika!

Érdemes a kérdéseket helyben megírni, eltárolni. Én is így csinálom, pl. GIFT formátumban:

https://docs.moodle.org/38/en/GIFT_format

Az eltárolt kérdéseket bárhova, bármikor be lehet importálni.


Útólag azt lehet tenni, hogy az adott kérdéseket exportálni kell, majd a megfelelő kategóriában importálni (pl. GIFT használatával).

Nem próbáltam ki, de működnie kell.


Gábor


In reply to Erika Soltész

Tárgy: kérdésbank másolása másik kurzusba

by Gyula Papp -

Ha egy kérdéssort több helyen (több kurzusban) kell használni, több megoldás kínálkozik megoldásra:

  1. teszt másolása
  2. kérdéskategória export-import
  3. Kérdésbank kiszervezése a kurzusból

1. megoldás

Biztonsági mentést kell készíteni a tesztről/vagy a kurzusról, amiben a csak a teszt van és hozzáírással helyreállítania  célkurzusban.

Mellékhatás: megkapjuk a forráskurzus teljes kérdésbankját, ha kell, ha nem :-)

2. megoldás

A kérdéskategóriákat exportálni lehet. A szükséges kategóriákat Moodle Gift vagy Moodle XML formátumba exportáljuk. Hogy melyiket használjuk, az függ a kategória kérdéseinek a tartalmától. A Gift a képeket nem kezeli az XML igen, de binárisan viszi át, tehát sok és nagy kép esetén macerás lehet. Ha csak egyszerűbb szöveges kérdéseket viszel, akkor Gift; ha drag & drop vagy bonyolultabb kérdéstípusokat használsz , vagy pl.: az esszében értékelői utasítás + válaszsablonn van, akkor XML.

Importálod a kategóriákat a célkurzusban. Kész. Használod.

3. megoldás

Ilyet a tanár szerepkör nem tud csinálni, sőt...

Ez szervezési kérdés. Ha több kurzusban/több kolléga is használja a kurzusában a kérdéseket, akkor a kérdéseket nem a kurzusban kell tartani, hanem a kurzusokat tartalmazó kurzuskategóriában.

Tárold egyszer – használd sokszor! Így azt is kivédjük, hogy egy esetleges hibás kérdést, annyiszor kelljen javítani, ahány kurzusban benne van.

A kurzuskategóriába a kurzusokban már meglevő kérdéskategóriák átmozgathatók. Ehhez azonban minimum a Kurzuskategória szintjén Manager jogkörrel kell rendelkezni. a tanár szerepkör „nem lát ki” a kurzusból. A kérdést használó tanároknak oda kell adni kurzus szinten a Manager szerepkört is, hogy lássék a „külső” kérdésbankot és használhassák az ott lévő kérdéseket. „Oda kérdést készíteni” továbbra sem tudnak. Ehhez rendszergazdának, globális manager-nek vagy lokális (kategória szintű) manager-nek kell lenni.

Azért használom a szerepkör megnevezésre az angol változatot, mert az nem változott, viszont hogy ki hogy hívja ezt a szerepkört magyarul, az nagyon változatos lehet.

In reply to Gyula Papp

Tárgy: kérdésbank másolása másik kurzusba

by Erika Soltész -

Köszönöm a tanácsokat. A 2. megoldást választottam xml formátummal. 3 kérdéskategóriát próbáltam exportálni majd importálni, de sajnos nem minden kérdés jött át az új helyre. Hogy mi az oka, azt nem tudom :(


In reply to Erika Soltész

Tárgy: kérdésbank másolása másik kurzusba

by György Bálint -

Kedves Erika!

Az oka talán az lehet, hogy a régi helyen olyan kérdéstípusok is installálva voltak, amelyek az új helyen nem. Így azokat nem vette figyelembe az új Moodle. (Nekem tipikusan ilyen kérdéstípus volt az ordered.)

Bálint György