Technikai fórum

felhasználók szinkronizációja Active Directory-ból

 
Kép
felhasználók szinkronizációja Active Directory-ból
Bánhidi Árpád írta 2011. november 21., hétfő, 09:31 időpontban
 
Sziasztok!

Kerestem az archívumban, de nem találtam korábbi témát az én problémámra.

2.1.1-es Moodle-t összekapcsoltam AD-vel, a felhasználók be is tudnak jelentkezni, de a szinkronizációt nem tudom megoldani. Ez azért lenne fontos, mert a képzések előtt előre beirathatnám a felhasználókat, hogy azzal se bajlódjanak. A szinkronizációs szkriptet lefuttatva annyit kapok csak, hogy kapcsolódni próbál a szerverhez, majd leáll a szkript.

Mi lehet a probléma, ha a belépés megy, de a felhasználókat előre nem sikerül szinkronizálnom. Elvileg ugyanazzal a beállítással megy mindkét szkript.

Előre is köszönöm!
RPi
Kép
Tárgy: felhasználók szinkronizációja Active Directory-ból
Vágvölgyi Csaba írta 2011. november 21., hétfő, 12:03 időpontban
 
"Szinkronizáció" alatt azt érted, hogy nem a felhasználók bejelentkezése során jönnek létre a profilok, hanem automatikusan létrehozol mindenkit az AD alapján?
Melyik script végzi ezt a Moodleban???

Csaba

Kép
Tárgy: felhasználók szinkronizációja Active Directory-ból
Bánhidi Árpád írta 2011. november 23., szerda, 20:35 időpontban
 
Igen, ezt értem alatta. Bizonyos esetekben hasznos, amikor kötelezően elő akarom írni a felhasználónak, hogy melyik kurzust végezze el, ilyenkor nem kellene keresgélni, hanem a bejelentkezés után egyből látja.

Az authentikációs modulok közül a CAS, a DB és az LDAP rendelkezik egy cli\sync_users.php -val, ami a beállítások alapján létrehozza a Moodle felhasználói profilokat. Ezt parancssorban lehet végrehajtani, a webes felületen nem engedi lefuttatni.

A szinkronizáció után a beiratkozások kezelése már lehetséges, mert meg tudom mondani, hogy mely felhasználókat vegye fel a kurzusba. Azért is lenne jó, ha működne, mert a self-enrolment során néha hibát dob (az id paramétert hiányolja, ami ott van az URL-ben) és ez kellemetlen a felhasználók számára (no, meg nekem is).

Üdv:
RPi
Kép
Tárgy: felhasználók szinkronizációja Active Directory-ból
Vágvölgyi Csaba írta 2011. november 24., csütörtök, 18:39 időpontban
 
Szia Árpi!

Megint tanultam valamit. :) Ez a szinkronizációs script nekem új volt, pedig nagyon okos dolog.

Keresgéltem egy kicsit a moodle.org-on. Megoldást még nem találtam, de hátha ezek segítenek elindulni:

http://moodle.org/mod/forum/discuss.php?d=180612
http://tracker.moodle.org/browse/MDL-25372

Ha jutsz valamire feltétlenül írd meg.

Üdv.: Csaba

Kép
Tárgy: felhasználók szinkronizációja Active Directory-ból
Bánhidi Árpád írta 2011. november 25., péntek, 15:44 időpontban
 
Szia!

Köszi szépen a linkeket, el fogom olvasni őket.

Közben annyit változott a helyzet, hogy a szinkronizációra már nem csupán mint lehetőségként kell tekintenem, hanem szükséges eszközre. Ugyanis lesznek szerepkörök, amikbe előre be kell helyeznem felhasználókat, de ez egy kicsit más történet, majd nyitok rá új témát.

Üdv:
RPi
Kép
Tárgy: felhasználók szinkronizációja Active Directory-ból
Bozó Norbert írta 2011. november 28., hétfő, 15:46 időpontban
 

Szia!

Ha jól emlékszem a sync.php-ban nem kell semmit módosítani, csak simán futtatni kell (a jelszavakat szinkronizálásakor mindenképpen generált "salted" formában tárold). Én egy időzített feladatot csináltam rá, ami naponta frissíti a felhasználókat. Nem értem pontosan, hogy hol nem tudsz továbbjutni. Ha megfelelően beállítottad az LDAP modult (gondolom igen, mert írtad, hogy be tudnak lépni), akkor parancssorból paraméterezve menni kellene (jogosultság rendben?). Ha eddig nem tetted meg, a parancssori futtatást irányítsd ki egy fájlba, és hátha okosabb leszel, hogy hol akad el a szinkronizálás. Üdv, Norbi

Kép
Tárgy: felhasználók szinkronizációja Active Directory-ból
Bánhidi Árpád írta 2011. november 29., kedd, 21:52 időpontban
 
Szia!

Pont ez a problémám, hogy a megfelelő beállítások ellenére nem fut le a szinkronizáció. A login természetesen továbbra is megy. Naplóztam is (volna, ha lett volna mit), ott akadt el a dolog, hogy kiírja: Connecting to ldap ...

Ami érdekes még, hogy próbáltam pár soros php szkripttel kapcsolódni és ugyanúgy nem sikerült parancssorból. A login pedig továbbra is vígan működik.

Közben frissítettem 2.1.2-re, de a hétvégén kijött a 2.1.3. Holnapután lesz egy kis időm erre és egy update után megint futok pár kört.

Üdv:
RPi