Technikai fórum

Portable Moodle

 
Kép
Portable Moodle
Vágvölgyi Csaba írta 2008. december 16., kedd, 17:29 időpontban
 
Az utóbbi napokban több kérdést is kaptam a Moodle "hordozható" változatával kapcsolatban. Azért hozam létre ezt a fórumtémát, mert jó volna egy helyen megbeszélni ezeket a kérdéseket.
A Portable Moodle aktuális változata letölthető a Moodle tudástár (brainshare) kurzusból.

Vágvölgyi Csaba
Kép
Tárgy: Portable Moodle
Csábi Béla írta 2008. december 16., kedd, 17:39 időpontban
 
Sziasztok!

Jeleztem Csabának, de hátha más is tud megoldást vagy találkozott vele:

Ha c:\-re kicsomagolva start.exe-vel indulok Fatal error: Cannot redeclare make_log_url() (previously declared in P:\www\moodle\course\lib.php:25) in C:\PortableMoodle1.93\www\moodle\course\lib.php on line 54 hibaüzenetet kapok pl. a teszt kurzus megnyitásakor vagy kurzus hozzáadásakor.

Ideiglenes megoldás:
start.exe-vel indulás a c:-ről, majd start.bat, ami létrehoz egy p: meghajtót, ez után a futó start.exe leállítása az end gombbal, majd start.exe p:-ről, és már működnek a kurzusok...

Üdv:
Csábi Béla
Kép
Tárgy: Portable Moodle
Vágvölgyi Csaba írta 2008. december 17., szerda, 12:16 időpontban
 
Szeretnék némi magyarázattal szolgálni a témával kapcsolatban.
A PortableMoodle alapja egy Mowes (leánykori neve WOS, azaz Webserver ON aStick) nevű zseniális rendszer. Ennek segítségével bármilyen Apache-MySQL-PHP futtatókörnyezet kialakítható úgy, hogy nincs szükség telepítésre, és tényleg bárhol (akár egy pendrive-on is) megy. (Egyedül a windows-os, eseteleg egyéb tűzfal szokott kötözködni, ezért ott engedélyezni kell az Apache és a MySQL futását).
A Moodle a config.php-ben igényli a teljes elérési út megadástát, de mivel ez egy hordozható rendszer, ezért nem tudjuk előre, hogy milyen meghajtó lesz az aktuális. Ezért készítettem az említett start.bat-ot, amely létrehoz egy "virtuális" meghajtót P: betűjellel (subst p: .) és így a Moodle mindig a P: meghajtón keresi az adatkönyvtárat. Itt gondot okozhat az, hogy valakinek már foglalt a P: meghatója. Természetesen van megoldás:
A PortableMoodle1.93\www\moodle\config.php állomány 14. és 15. sorának módosításával meg lehet változtatni az aktuális meghajtót és elérési útvonalat.
(A start.bat másodlagos funkciója, hogy elindít egy cron alkalmazást, de ez egy hordozható (tesztrendszer) esetében nem annyira fontos.)

Remélem így egy kicsit világosabbá válik a dolog működése, és mindenki testre tudja szabni saját igényei szerint.

Vágvölgyi Csaba
Paksi Attila
Tárgy: Portable Moodle
Paksi Attila írta 2008. december 18., csütörtök, 00:58 időpontban
 
Szia Csaba!

Én már egyszer letöltöttem és használtam - nagyon jó, köszönöm ezúton is! Egy offline demot kellett tartani egy létező kurzushoz, képzéshez kapcsolódóan, s erre tökéletes ez a megoldás. Én rögtön láttam, hogy mi a hiba, s kijavítottam gyorsan a meghajtójelet, persze 4-5 év Moodle használat után ez talán már el is várható.
Annyi javaslatom lenne Csaba felé, hogy esetleg a letölthető verzióban kicserélhetnéd C:\-ra az útvonalat, mert talán sokan laptopon szeretnék használni - s megadni a leírásban, hogy a jelenlegi beállításokkal a C:\ meghajtó gyökérbe másolva működik, egyéb meghajtóról való futtatáskor pedig mit és hol szükséges állítani.

Köszönjük még egyszer a portable verziót!

Attila