Technikai fórum

Jogosultságok beállítása

 
Kép
Jogosultságok beállítása
Papp Szabolcs írta 2008. június 6., péntek, 09:47 időpontban
 
Sziasztok!

Meg tudná mondani, hogyan tudom beállítani úgy a jogosultságokat,hogy egy adott kurzust és kizárólag csak azt a belépő diákok is tudják szerkeszteni, legalább is tananyagokat hozzáfűzni!!? (Wikipédiásan)

Köszi!
Szab
Kép
Tárgy: Jogosultságok beállítása
Papp Gyula írta 2008. június 6., péntek, 14:50 időpontban
 
Kedves Szabolcs!
A kérdesem az, hogy mi a cél? Milyen tevékenységeket kell a tanulóknak vérgehajtani?
Ugyanis számos megoldás van. Ezek egy része a szerepkörök manipulásával jár, illetve ha (szerkesztő) tanári jogkörrel veszed fel a tanulókat a kurzusba, akkor mindazt tudják, amit te. Ám ezt nagyon nem ajánlom, mert rögtön "értékelhetetlenné" válnak. Szóval szerepkörről csak később...

A lényeg az, hogy a Moodle-ban alapból több olyan tevékenység létezik, ahol a tanulók hozzá tudnak tenni a kurzushoz - úgy, hogy mindenki látja, véleményezheti, s értékelheti is adott esetben. Ezek a következők:
  • Az általad is emlegetett wiki;
  • Az Adatbázis - elsősorban gyűjtőmunkákhoz;
  • (másodlagos) Fogalomtár;
  • Műhely - egymás értékelésére
  • Fórum
Ha most ismerkedsz a Moodle-lal, érdemes kipróbálni ezeket a modulokat. (A műhelyt admin felületen be kell kapcsolni, mert alapértelmezés szerint ki van kapcsolva.)

És végül van egy olyan kurzusformátum, ahol a tanulók egymás között oszthatnak meg dolgokat. Ez nem része az alap Moodle-nak. Az Open University fejleszti. Tapasztalataink még nincsenek róla, de izgalmasnak tűnik. A csomag megtekinthető itt.

Jó munkát kívánok!
Kép
Tárgy: Jogosultságok beállítása
Papp Szabolcs írta 2008. június 7., szombat, 19:16 időpontban
 
Sziasztok!

Még tényleg kezdő moodle-s vagyok, de szerencsére eddig mindig kaptam segítséget.:)
A célom az, hogy a tanulók is bele tudjanak szerkeszteni egy-egy tananyagba és ki tudják egészíteni azokat. De úgy látom, hogy a wiki-s beállítás erre tökéltes lesz.

Köszönöm a segítségeteket!

Üdv.:
Szab
Kép
Tárgy: Jogosultságok beállítása
Bánhidi Árpád írta 2008. június 6., péntek, 15:37 időpontban
 
Gyula megelőzött a válaszadásban, de én is hasonlókat tudtam volna írni. :-)

Ajánlom a Moodle tanári kézikönyvét átolvasni. Ebben röviden, tömören megtalálsz mindent. Az eredeti forrást nem találom, csak a saját oldalamról tudom a linket most gyorsan megadni: https://oktatas.oveges-szi.hu/mod/resource/view.php?id=676
(Eredeti forrás: www.disabilityknowledge.org)

Csak egy pillantást vetettem az OpenUniversity-s csomagra. Nekem az a bajom, hogy csak kétféle tevéknységet lehet megosztani: fórumot és az OU wiki-t (nem a beépítettet). :-( Mondjuk már ez is valami az eddigiekhez képest, úgyhogy lehet, hogy kipróbálom én is.

Jó munkát!
RPi