Technikai fórum

Érdekelne-e Moodle Hostolási lehetőség

 
Kép
Érdekelne-e Moodle Hostolási lehetőség
Ladosinszki István írta 2008. május 28., szerda, 12:45 időpontban
 

Kedves Kollegák!

Többektől hallom, hogy megfizethető tárhely, illetve hostolási szolgáltatás  felkutatás komoly problémát jelent.

Ti mit tapasztaltok?

-A Ti iskolátoknál, cégeteknél lenne-e igény egy külső szolgáltatótól igénybe vehető előtelepített Moodle csomaggal rendelkező szerver hostingra?

Üdvözlettel:

Ladosinszki István

  

Kép
Tárgy: Érdekelne-e Moodle Hostolási lehetőség
Takács Dávid írta 2008. május 28., szerda, 13:47 időpontban
 
Mit jelent a "megfizethető"?
Kép
Tárgy: Érdekelne-e Moodle Hostolási lehetőség
Ladosinszki István írta 2008. május 29., csütörtök, 08:57 időpontban
 

Szia!
Jogos a kérdés. A megfizethető az igények nagyságától függ. Minél többen vesznek igénybe ilyen szolgáltatást annál olcsóbb.

A kérdésedre konkrétan válaszolni, pontos árat adni jelenleg nem tudok:(

Igazából az igényeket próbálom felmérni..

Ladosinszki

Kép
Tárgy: Érdekelne-e Moodle Hostolási lehetőség
Bánhidi Árpád írta 2008. május 29., csütörtök, 12:46 időpontban
 
Szia!

Ahogy korábban már írtam, az NSZFI támogatásával elindult egy Moodle hosting megvalósítása. Utánakérdeztem a részleteknek, de egyelőre még pontos infókat nem tudok mondani.
Ahogy néztem, már most is vannak olyanok, akik foglalkoznak Moodle hosting-al. Kérdés, hogy valóban van-e akkora fizetőképes kereslet, hogy megéri nekivágni egy ilyen üzleti megoldásnak.

JM!
RPi
Kép
Tárgy: Érdekelne-e Moodle Hostolási lehetőség
Papp Szabolcs írta 2008. május 29., csütörtök, 18:24 időpontban
 
Szia!

Szerintem nagyon jó lenne.
Ugyanis kb. 2 hete keresek egy olyan tárhelyet, ahova fel tudom telepíteni a moodle-t, de még mindig vannak problémák.
Nyilván nem mindegy, hogy mennyibe kerül a dolog.
Lehet, hogy kellene csinálni egy felmérést, hogy ki mennyi tudna fizetni egy ilyen szolgáltatásért.
Tényleg, nem tudsz egy ingyenes tárhelyet, ahova gond nélkül fel tudom telepíteni a moodle-t?
Köszi!

Üdv.:
Papp Szabolcs
Kép
Tárgy: Érdekelne-e Moodle Hostolási lehetőség
Takács Dávid írta 2008. május 29., csütörtök, 19:22 időpontban
 
Sziasztok,

"ingyenes" vagy majdnem teljesen ingyenes szolgáltatást speciálisan a Moodle támogatásával nagy mennyiségben nyilván úgy lehet üzemeltetni, ha 1) költségvetésből van fizetve, 2) esetleg civil szervezet, alapítvány stb. tartja fenn, vagy pedig 3) üzleti vállalkozás tartja fenn, és közvetetten van bevétele belőle (mondjuk adwords reklámokat helyez el, vagy kapcsolt termékként nyújtja - hasonlóan a jelenlegi 'ingyenes' tárhelyekhez, csak a nagyobb munka- és szaktudás-igény miatt több költséggel kell számolni).
Az 1., 2. elképzelhető, talán létre is jön, de nyilván hosszú történet. 3. elképzelhető - ha van elég igény rá. Ti hogy vagytok ezzel? Szívesen használnátok a 3. pont szerinti tárhelyet? Vagy inkább fizetnétek (vagy a munkahelyetek) a reklámmentes stb. helyért?

üdv
Dávid

Kép
Tárgy: Érdekelne-e Moodle Hostolási lehetőség
Bánhidi Árpád írta 2008. május 29., csütörtök, 21:48 időpontban
 
Sziasztok!

A saját iskolám szempontjából nézve minden fizetős megoldás kiesik. Bár most a TISZK-esedés kapcsán nem tudom, hogy mennyire fog megváltozni az anyagi helyzet.
Ha vannak reklámok, akkor kérdés, hogy azok milyen módon (méretben, mennyiségben) jelennek meg a lapon, nem kizárt, hogy megalkudnék egy ilyen megoldással.

Azt gondolom, hogy a "költségvetésből fizetett", ingyenes Moodle hostingra van lehetőség és az E-Learning, valamint a Moodle elterjedésének egyik kulcsfontosságú eleme lenne. Ebben látom a továbbhaladás irányát, nem az üzleti célú megoldásokban. Azt hagyjuk meg azoknak a termelő cégeknek, akik tudnak fizetni. :-)

Jó munkát!
RPi
Kép
Tárgy: Érdekelne-e Moodle Hostolási lehetőség
Papp Gyula írta 2008. május 30., péntek, 08:14 időpontban
 

No, csak hozzászólok én is...

Fél éve is van már, hogy illetékes helyen megérdeklődtem, nem lehetne-e az iskoláknak a meglévő közhálón üzemeltetni e-Learning szolgáltatást (moodle-t vagy bármi mást), mert néhány(vajon mennyi?) iskola eleve nem használja ki a központi szolgáltatásokat. Ausztriában például az állam - kérésre - biztosítja az infrastruktúrát.

A válasz: nem. Sok oka van, ebbe ne menjünk bele...

Nem tudom például, hogy az Educatio LMS léte mennyire kerékkötője az ügynek. Tény, hogy az állam, és a vezetők nagyon másképp gondolkodnak erről, s tudjuk, hogy ez ügyben zsebek is léteznek :-) :-(

Lehet nem szép dolog, de csak szóvá teszem: mi (CONSEDU) is hamarosan indítunk LMS hosztingot piaci alapon, de a közoktatás és a „magányos farkasok” számára nagyon jutányos áron. Fizetős mert nekünk is vannak költségeink. A jutányos is a piaci szempontból jutányos, s nem mondjuk a családi költségvetés szempontjából, de attól még jutányos árakat szeretnénk kialakítani. Még dolgozunk rajta, de szeptembere mindenképp feláll a szolgáltatás.

Természetesen ettől még továbbra is azt gondolom, hogy lobbizni kell a központi szolgáltatásért, csak ne olyan korrupt pénznyelőként működjön, mint ami sajnos most jellemző. A pénzühgyi kondíciók helyett a szakmaiságnak kellene előtérbe kerülni.

Aztán hogy a konstrukció milyen legyen ... Én támogatási rendszert szívesebben látnék, mert a központosított sosem elég megbízható, nem elég funkcionális, és ritkán esik egybe a felhasználók igényeivel.