Osztályozónapló kategóriák létrehozása

Osztályozónapló kategóriák létrehozása

by György Bálint -
Number of replies: 5

Nagyszámú, kategóriákba szervezett tesztet tartalmazó kérdésbankot használok több különböző kurzusban. A kurzusok osztályozónaplóiban a teszteket (így az értük kapható pontokat) kategóriákba sorolom. Van-e arra lehetőség, hogy ne kelljen minden kurzusban külön-külön létrehozni az osztályozónaplóikban a kategóriákat, vagy van-e mód ezen kategóriák automatikus létrehozására? Előre is köszönöm a válaszokat.

In reply to György Bálint

Tárgy: Osztályozónapló kategóriák létrehozása

by Csaba Vágvölgyi -

Kedves György!

A kérdésed teljen jogos, de igazán elegáns megoldást nem tudok javasolni. Sajnos a értékelési kategória import/export nem része a rendszernek.

Kicsit nézelődtem a Moodle.org fórumain és ez alapján leginkább a következő megoldást javasolták:

1. Készíts el egy üres "template" kurzust, amiben létrehozod a használni kívánt értékelési kategóriákat.
  2. A kurzusról készíts mentést, és azoknál a kurzusoknál, ahol ugyanezt a kategórirendszert szeretnél használni, ebből a mentésből indulj ki
  3. Ezt csak javaslat, mert nem volt időm kipróbálni: ez a template kurzust visszaállítható akár egy létező kurzusra is és jó eséllyel átviszi a kategóriarendszert is.
Ha a 3. pontot sikerül kipróbálni, kérlek jelezz vissza!

Üdv.: Vágvölgyi Csaba
In reply to Csaba Vágvölgyi

by Gyula Papp -

Kipróbáltam Csaba javaslatát. Működik :-)

Tehát visszafelé a tennivaló annyi, hogy készítesz egy új – teljesen üres – kurzust és beállítani benne az értékelőnapló kategória-rendszerét, majd készíts egy biztonsági mentést. A régi kurzusokban így egy kurzusegyesítéssel kialakíthatók a kategóriák.

Az új kurzusokat egyébkét is célszerű sablonból létrehozni, mert jelentősen kevesebb kattintással lehet startvonalhoz állítani az új kurzusokat.

Üdv:

Gyula

In reply to Csaba Vágvölgyi

by György Bálint -

Köszönöm szépen! És ahogyan olvasom Gyula hozzászólását, működik a 3. pont is. Én is ki fogom próbálni.

by György Bálint -

Most lett időm gyakorlatban is kipróbálni az osztályozási kategóriák importálásának lehetőségeit. Elég vegyesek a tapasztalataim, és persze az is lehet, hogy valamit én szúrok el alapjaiban. 

Készítettem 3 kurzust, proba1, proba2 és proba3. Proba1-ben és proba2-ben készítettem pár osztályozási kategóriát. Ezeket a kurzusokat beimportáltam proba3-ba. Az eredmény az, hogy proba1 osztályozás kategóriái bekerültek, de proba2-é már nem. (Ha proba2-t importáltam volna előbb, akkor fordítva történt volna.)

Amennyiben feladatokat (pl. teszteket) is rendelek ezekbe a kategóriákba, azok mindkét importálással bekerülnek proba3-ba, de itt már nem lesznek a kategóriák hozzájuk rendelve, ráadásul nincs is lehetőségem kategóriába sorolni azokat, noha van kategória az osztályozónaplóban.

Összességében tehát még az a tapasztalatom, hogy marad a kattintgatás. (Vagy lementett kurzusok visszaállítás új kurzusba, de ebben nagyon sok gond van a tesztekkel.)

Azt látom, hogy van lehetőség közvetlenül az osztályozónaplók importálására, exportálására, de ebben még nem merültem el mélyen. (Az első pár próbálkozásom kudarcot vallott.)

by György Bálint -

Még egy érdekesség: Belenéztem a Moodle adatbázisában az osztályozási kategóriákat tartalmazó táblában benne van minden importálás (tehát proba1 és proba2-é is), sőt amelyiket többször importáltam, az újra bekerül, de a Moodle felületén csak az elsőt lehet látni (használni ugye nem...).