Technikai fórum

Költözés 2.4.x-ről 3.2.2-re - Tanácsot kérek

Költözés 2.4.x-ről 3.2.2-re - Tanácsot kérek

Lőrik Lajos írta időpontban
Válaszok szám: 5

Sziasztok!

Régóta használom a Moodle 2.4.1-es változatát. Nincs vele gond, teszi a dolgát rendesen. Azonban szükségem lenne Office 365 beépülésre a további kurzusaim fejlesztésére és a hivatalos plug-inek között nem találtam az én verziószámomnak megfelelő plugint hozzá.

Ezért arra az elhatározásra jutottam, hogy a nyár folyamán átköltözök egy újabb verzióra - jelenleg amit a szolgáltatóm támogat az a 3.2.2-es változat. Direkt frissíteni nem tudok, mivel azt a szolgáltatóm nem támogatja (pedig az lenne az igazi!) :)

Az igazat megvallva nagyon szépen be van állítva az oldal, sok a felhasználó is. Nem szeretném, ha bármi is elveszne, elkallódna átköltözés közben.

Létezeik-e a Moodle-ben olyan menü/parancs ami segíthet nekem ebben? Esetleg egy leírás is jól jönne...

Válaszaitokat előre is köszönöm!

Válasz erre: Lőrik Lajos

Tárgy: Költözés 2.4.x-ről 3.2.2-re - Tanácsot kérek

Vágvölgyi Csaba írta időpontban

Sziasztok!

Ha kimondottan az Office 365 intergráció a cél, és csak nyárra tervezed a frissítést, akkor a néhány héten belül megjelenő Moodle 3.3 verziót fogom javasolni, mert ebben már alapértelmezett szolgáltatás lesz a Google és Microsoft online irodai szoftvercsomagok intergrációja:

https://docs.moodle.org/dev/Better_Office_Integrations_3.3#Project_-_Better_Office_Integrations_-_Moodle_3.3

Ez azért is jó, mert garantált a folyamatos fejlesztés és nincs függőség az kiegészítő pluginektől.

Az, hogy a jelenlegi szoftverkörnyezeted megfelel-e a majdani a verziónak kideríthető a Portáladminisztráció > Szerver  > Környezetet illetve a Portáladminisztráció > Szerver > PHP-vel kapcsolatos infó oldalak segítségével.

A szoftverkörnyezeten túl fontos kérdés, hogy jelenleg milyen pluginek vannak telepítve. Ha környezet alkalmas a frissítésre, akkor valószínűleg két lépcsőben megoldható a majdani frissítés (először 2.7-re, majd a végső verzióra) A részletekbe most nem mennék bele, de szívesen segítek a dologban.

Üdv.: Vágvölgyi Csaba

 

 

Válasz erre: Vágvölgyi Csaba

Tárgy: Költözés 2.4.x-ről 3.2.2-re - Tanácsot kérek

Lőrik Lajos írta időpontban

Szia!

Köszönöm a gyors választ!

Akkor várok még a 3.3-as verzióra. Ha jól értelmezem, az általad linkelt leírást, akkor elég sokmindent beletesznek majd, ami teljes mértékben be tudja integrálni az O365-öt a Moodlebe. Praktikuson az O365-öt akár radius szerverként is tudom majd alkalmazni a Moodleben (az O365-ös felhasználói nevekkel a Moodlebe is be tudok majd jelentkezni), nem beszélve arról, hogy az O365-ben lérehozott fáljaimat a Moodleben is simán el tudom majd érni. Ez fantasztikus! Pont ez kell majd nekem!

A frissítéssel már lehet, hogy gondban leszek. Megnéztem az általad javasolt Portáladminisztráció > Szerver  > Környezet menüpont elemeit, értelmezve a a 2.7-es frissítésre. Csatoltam is egy képenyőképet erről, amiben láthatod, hogy az első három elem ellenőrzést igényel és mind a PHP-vel kapcsolatos dolog. Ezeket hol tudom pontosan beállítani, hogy züldre válson az állapotuk?

Portáladminisztráció > Szerver > PHP-vel kapcsolatos infó menüpontot is megnéztem. Ott kilistázott egy csomó infót a PHP beállításairól, de nem tudom mire kell majd figyelnem. Igazság szerint azt sem tudom, mit kell majd beállítgatnom és hol. Egyelőre annyit hámoztam ki ebből az oldalból, hogy a PHP verzióm 5.5.39-es.

A legnagyobb gond szerint az lesz, hogy majd a szolgáltatóm nem enged hozzá a PHP beállításaihoz. A szolgáltatóm cPanelen keresztül enged hozzáférni a honlap és tárhelyemenedzseléséhez. 

A felajánlott segítségedet biztosan igénybe fogom venni, egyedül ez nem fog menni. :)

 

Korny_beall.jpg csatolmány
Válasz erre: Lőrik Lajos

Tárgy: Költözés 2.4.x-ről 3.2.2-re - Tanácsot kérek

Lőrik Lajos írta időpontban

Sziasztok!

Lassan, így másfél év után tényleg belevágnék már ebbe a frissítési projektbe. :D Igaz már nem 3.2.2-re frissítenék, hanem a lehető legfrissebbre (ami ha jól tudom most a 3.5.2-es).

Csatoltam néhány képet, amin látható a mostani helyzet. De azért leírom a gondolataimat, kérdéseimet...

1. A szerverellenőrzések során kiderült, hogy ha 2.7-re frissítenék, akkor az xmlrpc nevű bővítményt kellene telepíteni/engedélyezni, valamint a PHP-t nagyobb számúra állítani. Számomra a legnagyobb gond az, hogy fogalmam nincs mi ez az xmlrpc és hol kell egyáltalán keresni? Mit kell ezzel csinálni?

2. A PHP verzióm. Az egyik képen látszódik, hogy jelenleg az 5.5-ös változatot használom, azonban lehetőségem van a PHP-t átállítani többféle verzióra: 5.5, 5.6, 7.0, 7.1, 7.2. Itt most felmerül bennem a kérdés, hogy mire állítsam, ha már frissíteni akarok. A fentebbi postok alapján a frissítési sorrend 2.4 ---> 2.7 ---> 3.5. Tehát már első lépésben átállíthatom 7.2-re és akkor egyből letudom a PHP váltást? Vagy kell valami köztes állapototot is beállítanom?

3. A /admin felületen leellenőriztem az elérhető frissítéseket (erről is van kép). Gondolom itt a Moodle 2.7.20 (Build: 20170508) és a Moodle 3.5.2+ (Build: 20180927) verziókat kell majd letöltenem. Addig rendben van, hogy letöltöm ezeket, de utána mit csinálok valük? Hová kell másolnom őket? Hogyan is megy a frissítési folyamat?

4. Természetesen az egész oldalról és adatbázisról illene backupot készíteni, mielőtt hozzáfogok a frissítéshez... :D

Köszi előre is a segítséget és a válaszokat!

emi01.jpg csatolmány
Válasz erre: Lőrik Lajos

Tárgy: Költözés 2.4.x-ről 3.2.2-re - Tanácsot kérek

Lőrik Lajos írta időpontban

Mivel postonkét csak egy kép csatolható, ezért most jön a 2. kép... Utána pedig a harmadik... :D

emi02.jpg csatolmány