Moodle 2.4 futtatásához javasolt hardver és internet kapcsolat

Moodle 2.4 futtatásához javasolt hardver és internet kapcsolat

Okolicsányi Tivadar írta időpontban
Válaszok szám: 2
Sziasztok!

Tudom, hogy a téma már többször szerepelt a fórumban (szorgalmasan át is tanulmányoztam a hozzászólásokat), de a tanácsaitokra és tapasztalataitokra számítva ismételten felvetem.
Munkahelyemen az MS Office - a későbbiekben várhatóan az informatikai biztonság és különféle szakigazgatási alkalmazások - oktatását és belső vizsgáztatását a Moodle bevezetésével szeretnénk megoldani.
(A belső hálózatos tesztkörnyezet Moodle 2.4)
Az oktatásban az előzetes felmérés szerint mintegy 900 regisztrált felhasználó vesz részt. (Azt, hogy ebből várhatóan mennyi lesz az egyidejűleg bejelentkezett felhasználó, még nem tudom megbecsülni.)
A tananyagot - ami elég sok animációt, szimulációt, letölthető és feltöltendő feladatot, tesztet tartalmaz - mind intraneten, mind interneten elérhetővé kívánjuk tenni.
Az e-learning szervert mi magunk szeretnénk üzemeltetni.

A kérdéseim az alábbiak:
  • milyen hardver követelményekkel számoljunk?
    (processzor típusa, órajele; szükséges RAM; háttértár kapacitás stb.)
  • milyen sávszélességű internet kapcsolat tudja majd ezt a szervert "kényelmesen" kiszolgálni?
    (különösen a szerverünkről történő biztonságos tananyag szolgáltatáshoz szükséges feltöltési sebesség lenne fontos)
Ha ismertek valamilyen tervezési módszert vagy van tapasztalatotok ilyen "méretű" és jellegű szerver üzemeltetésében, kérem osszátok meg velem (velünk).

Köszönettel és üdvözlettel: Tivadar
Válasz erre: Okolicsányi Tivadar

Tárgy: Moodle 2.4 futtatásához javasolt hardver és internet kapcsolat

Terpecz Gábor írta időpontban
Szervusz Tivadar!

Jó kérdéseket tettél fel :) Sok dolgot kellene még pontosítani. A 2x verzió óta már 10 -20 felhasználó / 1 GB RAM szükséges minimum ha egyszerre használják ugyanazt az ablakot  (pl. teszteknél). Nálam az adatbázisban kb. 1500 felhasználó van az egyetemen. Mióta verziót váltottunk 2.4-re a gyakorlat azt mutatja, hogy inkább 10 felhasználó/1GB  az optimális megoldás. Nálunk a kurzusok minden labor elején 5 perces tesztet írnak (30 fő). 1 GB RAM-nál a tesztek egyszerre történő indításakor volt, hogy a kliensek között több 10 másodperces késés volt tapasztalható a tesztlapok megjelenésénél.  A rendszer utána szerencsére stabilan működött. 4 GB RAM már ennél a létszámnál jelentős javulást hozott. Ha csak "böngésznek" a szerveren, akkor felhasználó *5 MB is elég.  Itt is érvényes, hogy sok memória még egy gépnek sem ártott meg! :)  Az optimális tárhely 160 MB körül van persze ez is memória és op. rendszer függő. Mi Linuxot használunk 220 MB-os partícióval. Ajánlott raidben dolgozni (lehetőleg hardveresen) . Esetedben mindenképp kötelező lenne a biztonsági másolat , lehetőleg egy másik gépen. Rengeteg összetevője van egy ilyen általad felvázolt alkalmazásnak. Pl. Ajax támogatás bekapcsolása, a választott adatbázis szerver, Web szerver hardver igénye stb. ami mind kihatással lehet az optimális hardver megállapításához. Meglévő szervert akarsz használni vagy esetleg új beszerzés lesz? Ha meglévőt és pl. Microsoft szerver alkalmazásokat (MS SQL, IIS) akkor azok követelményeit is figyelembe kell venni nem beszélve a licencekről. Érdekes projektnek ígérkezik a dolog. ;)

Üdv,
Gábor
Válasz erre: Terpecz Gábor

Tárgy: Moodle 2.4 futtatásához javasolt hardver és internet kapcsolat

Okolicsányi Tivadar írta időpontban
Szervusz Gábor!

Mindenek előtt köszönöm a válaszodat, és egyúttal elnézést kérek, hogy csak most reagálok.
Megmondom őszintén, abban bízva vártam, hátha jönnek még hozzászólások.
A memória igényekkel kapcsolatban sokat segít, amit írtál. Tudsz esetleg tanácsot adni az internetes sávszélességgel kapcsolatban is?
Mi magunk szeretnénk a szervert üzemeltetni, így a mi szerverünk feltöltési sebességét kellene úgy megtervezni, hogy esetleg 50-80 online felhasználó mellett (a számot csak becsültem!) is biztonsággal tudjuk a sok multimédiás elemet tartalmazó tananyagot szolgáltatni.

Üdvözlettel: Tivadar