Technikai fórum

Hivatkozás másik SCO-ba

 
Kép
Hivatkozás másik SCO-ba
Kiss Péter írta 2011. október 17., hétfő, 18:33 időpontban
 
Sziasztok!

Léterhoztam egy flash alapú tananyagot, mely több fejezetből áll. A tananyag első slide-ja egy tartalomjegyzék, melyen kattintva a kiválasztott fejezetre ugrik a vetítés.
Ezzel addig nincsen probléma, míg egyetlen fájlban van. 

Viszont a fájl mérete miatt, illetve a könnyebb áttekinthetőség érdekében szükségem lenne arra, hogy feldaraboljam ezt több darabba, több swf fájlra (illetve scorm szabvány szerint publikálva; Captivate-ben).
Így lett több fájlom: 
tartalomjegyzek scorm csomag;
1fejezet scorm csomag...
Ezeket egyesével feltöltöttem a Moodle-be.

Hogyan tudok hivatkozni egyik csomagból a másik csomagra?
(Pl. megnyitja a felhasználó a tartalomjegyzék-et; és abban kattintva a Moodle is érzékelje, hogy a másik fejezetbe ugrottunk.)

Vagy ez csak úgy oldható meg, ha a Moodleben kattint a felhasználó a fejezetek címére?

Válaszotokat előre is köszönöm!
Peti
Kép
Tárgy: Hivatkozás másik SCO-ba
Second Lion Moot Admin írta 2011. október 17., hétfő, 19:05 időpontban
 

Kedves Péter!

A SCORM szabvány tiltja az egyes SCO-k közvetlen hivatkozását. A másik csomagra való hivatkozást pedig egyszerűen nem ismeri. Azt, hogy mi hova kerül, a keretrendszerek és a tananyagok „egymás között játsszák le”. Az ilyen megoldások hamis naplózáshoz vezetnek - ezért a tiltás. Ha SCORM-os fejjel gondolkodom, akkor a tartalomjegyzékre sincs szükség (illetve ez is a tiltott kategória), mert ez ugye az imsmanifest.xml lesz az, amit a keretrendszer „tartalomjegyzékként” jelenít meg.

Ugyanez a megoldás egyszerű html alapokon semmiféle problémát sem jelent. Igaz ezzel a SCORM nyújtotta részletes naplózásról lemondtunk. A leírás szerint

A kérdésem az lenne, hogy melyik szinten probléma az állomány mérete? Az egyes flash-es html oldalak túl nagyok, vagy a SCORM csomagokba nem fér több állomány a feltöltési korlát miatt? Esetleg a több oldal egy SCORM csomagba rendezése okoz problémát? Ebben az ügyben tudok súgni, ha kell.

Kép
Tárgy: Hivatkozás másik SCO-ba
Kiss Péter írta 2011. október 18., kedd, 21:34 időpontban
 
Kedves Second Lion Moot Admin!

Köszönöm a választ!
Nem a feltöltési korlát mérete a probléma.

Igazából kérdésem azért mertült fel, mert a felhasználók visszajelzése alapján jobban áttekinthetőnek találták, ha a mi általunk összeállított tartalomjegyzéket használták a tananyagon belül. (amikor egy swf fájlban volt az egész)
Viszont igényként felmerült, hogy egyes modulokat (fejezeteket) külön naplózzuk, hogy ki nyitotta meg, ki nem, illetve meddig jutottak el bennük. (Így több fájlba került, viszont így már Moodle-be nem tudtam úgy feltölteni, hogy egyes fájlok egymásra mutassanak)

Ti ilyenkor mit tesztek? Feltöltitek az egész tananyagot egy swf fájlban, egyben? Vagy egy SCORM csomagba töltötök fel több oldalt?  Melyik a praktikusabb?

Abban esetleg tudnál még tippeked adni, hogy Moodle SCORM playerét lehet-e testreszabni? Ha igen, hogyan? Nem túl felhasználóbarát, ahogy alapértelmezésben megjelenik. Kurzusra rákattintok. Majd "Belépés" gomb. Majd megjelenik a szürke scorm player. Aminek a bal oldalán a tartalom, jobb oldalán pedig semmi, (új ablakban nyittatom meg a tananyagokat) mert oda nem férne bele semmilyen használható tananyag.
Ezzel lehet valamit kezdeni?

Köszönöm!