Nagyméretű kurzusok mentése

Nagyméretű kurzusok mentése

Czár Zsolt írta időpontban
Válaszok szám: 5
Sziasztok!
Van egy problémám! Menteni szeretném kurzusaimat, de valamiért nem sikerül. A kurzusok elég nagy méretűek 100 MB körül vannak. Olvastam, hogy ezzel problémák lehetnek. A mentés maga működik, mert ha kiveszem a mentésből a kurzusállományokat szépen lefut. A kérdés az lenne, hogy lehet e valamilyen módon biztonsági mentést készíteni a kurzusokról? Arra gondoltam, hogy megcsinálom a mentést állományok nélkül majd az állományokat egyszerűen ftp-vel leszedem a kérdés az ha visszaállításnál létrehozom a megfelelő könyvtárszerkezetet működik-e ? Esetleg valaki próbálta már? Vagy létezik e valamilyen más mód egy kurzus mentésére

Válasz erre: Czár Zsolt

Tárgy: Nagyméretű kurzusok mentése

Gángó Vince írta időpontban
Szia!

Első körben azt kellene kideríteni, hogy miért nem készül el a biztonsági mentés ha beleveszed a kurzusállományokat. Hol, miért áll le a program? Kifut az időből vagy elfogy a rendelkezésére álló memória? Ha megvan a hiba, próbáld meg emelni az értékét, hátha lefut. Ha sehogyan sem megy, a fájlok nélküli backup + ftp megoldás működőképes lesz!

Egyébként szerintem érdemes menteni mindent (teljes adatbázis + moodle_data könyvtár) a Moodle-ön kívüli eszközökkel (shell szkript + mysqldump) is!

Vince
Válasz erre: Czár Zsolt

Tárgy: Nagyméretű kurzusok mentése

Vágvölgyi Csaba írta időpontban
A nagyobb kurzusok mentése elég komoly terhelést jelenthet a szerver számára, ezért érdemes figyelni a következőkre:
  1. Az Adminisztráció Szerver Rendszerútvonalak oldalon be van-e állítva az operációs rendszer zip tömörítőjének elérhetősége. Ez a legtöbb unix/linux alapú rendszernél pl. /usr/bin/zip. (ugyanitt érdemes az unzip és du elérési útvonalát is megadni).
    Ez azért fontos, mert ha az említett paraméter nincs beállítva úgy a Moodle a php tömörítési modulját használja, ami jelentősen lassabb és nagyobb terhelést jelent a szerver számára.
  2. Ha engedélyezve van az oldalon a statisztika, akkor semmiféleképpen ne fusson párhuzamosan a biztonsági mentésekkel.
  3. A nagyobb méretű állományok (pl. több 10/100 MB-os médiafájlok) elhelyezése nem célszerű a kurzus állományai között. Ha megoldható, akkor érdemes ezeket egy a moodledata könyvtáron kívüleső helyre feltölteni és a kurzusból csak hivatkozni rá. Ez jelentősen csökkenti a biztonsági mentések méretét. (persze gondoskodni kell ezen külső tartalmak mentéséről is, pl. egy külső script megoldás lehet)
  4. A kurzusok méretének kordában tartására ajánlom a Course Size Report nevű kiegészítő modult. Tartalmazza a magyar nyelvi állományt is - mi fordítottuk :)
    Telepítése: Az /admin/report könyvtárba kell bemásolni. Az eredmény megtekintése: Jelentések Kurzusok mérete
Remélem tudtam segíteni. Ha továbbra is fennáll a probléma, vannak még ötleteim :)

Üdv.: Vágvölgyi Csaba

Válasz erre: Vágvölgyi Csaba

Tárgy: Nagyméretű kurzusok mentése

Törölt felhasználó írta időpontban
4.
Feltettem, szerver hozzáfér jogosultság rendben, de nem jelenik meg a moodle-ban. Valamit nem kell még hozzátenni, hogy működjön?
Válasz erre: Törölt felhasználó

Tárgy: Nagyméretű kurzusok mentése

Vágvölgyi Csaba írta időpontban

A Portáladminisztráció Értesítések megvolt? Azaz lefutott-e a modul telepítése?

Válasz erre: Vágvölgyi Csaba

Tárgy: Nagyméretű kurzusok mentése

Törölt felhasználó írta időpontban
Érdekes módon ott nem jelent meg, nem futott le semmit, de egy teljes szerver restart után megjelent. Igazából tehát nem tudom rekonstruálni, mitől javult meg.
Hasznosnak tűnik, bár az első riport generáláskor eléggé megállni látszik a szerver. smiley.gif

A különböző útvonalmegadásokra is kíváncsi vagyok, mi változást hoznak, mert van pár GB feletti kurzusom és ezekkel eléggé ötletszerűen bánt eddig a beépített backup.