Mini Webshop - könyvvásárlás

Mini Webshop - könyvvásárlás

Szabó Roland írta időpontban
Válaszok szám: 2

Sziasztok!

Lehet, hogy furcsáljátok a kérdésem.

Hallgatóknak szeretnénk minden kurzusban több tucat ajánlott irodalomra felhívni a figyelmüket, illetve lehetőséget teremteni, hogy online megrendeljék az intézménynél. Van-e erre valami lehetőség, bővítő modul, ami képes néhány tucat könyv adatainak megjelenítésére és megrendelésére?

Keresgéltem a moodle.org moduljai között, de nem jártam sikerrel.

Köszönöm előre is!

Üdv,

Roland

Válasz erre: Szabó Roland

Tárgy: Mini Webshop - könyvvásárlás

Papp Gyula írta időpontban

Jó kérdés...

Kifejezetten erre szánt modul nincs. A megjelenítésre igen - az Adatbázis modul alkalmas. A megrendelésre ez a modul nem igazán alkalmas, mert nem lehet kötelező mezőkitöltést előírni. A kérdőív (feedback) kiegészítő modul esetében lehet kötelező kitöltést kérni, ám a felhasználó nem nézheti meg utólag, hogy mit csinált.

Szóval, barkácsolós módon lehet ilyet csinálni, de kompromisszumos megoldás mindkettő.

Szerintem egy misét megér, körülnézni, hogy nem moodle modul formájában léteznek e elérhető alkalmazások, s milyen esély van az integrálásukra.

Az keresés eredménye sokak érdeklődésére számot tarthat :-)

Válasz erre: Szabó Roland

Tárgy: Mini Webshop - könyvvásárlás

Kiss István írta időpontban
Szia!

Olyan rendszert tudok mondani ami képes kezelni a rajta elhelyezett tartalmak jogdíjait. Tartalom lehet egy teszt, gyakorló teszt vagy feladatsor -akár magyarázatokkal is-, amiben nagyon sok munka van csak az oktatási intézmény nem tudja kifizetni a készítő részére, illetve tartalom lehet egy oktatási anyag, melyet mint egy elektronikus könyv kell elképzelni. Ez a könyv tartalmazhat mindenféle multimédia elemet -akár pl. "el nem lopható" PowerPoint prezentációkat-, de lehet benne tanulói kiemeléseket, jegyzeteket is elhelyezni. -Tehát a megvásárolt könyv a használat idejére személyhez kapcsolódik.

Ezekhez a tartalmakhoz a hallgatók térítés ellenében férhetnek hozzá. A használati díjat átutalással, internetes bankkártyás fizetéssel, emeltdíjas SMS illetve telefonhívással fizethetik meg. A pénzügyi teljesítés után azonnal hozzáférhetnek a tartalomhoz adott időre vagy alkalom számra.
A tartalom készítője pedig az elszámolási időszak végén megkapja a jogdíjakat. Láthatja, hogy mely tartalmakat vettek meg, mikor, hány alkalommal, stb.

Tehát a rendszer komplex módon kezeli a teljes folyamatot.
A tartalmakat más rendszerből meg lehet hívni, tehát "beépítheted" bármelyik ELM rendszerbe. Illetve adatokat képes azoknak vissza adni, ha azok valamilyen szabványos felületen ezt át tudják venni. -Bár a rendszer tartalmaz különféle kimutatásokat, statisztikákat, de néha jól jön, ha ezek egységesen vannak kezelve.

Az említett rendszer nem igazán materiális (papír alapú) ayagok értékesítésére való, bár némi kompromisszummal ez is megoldható.

Erre inkább egy webshop rendszer való. -Bár felhívnám a figyelmed, hogy saját üzemeltetés esetén ez számtalan problémát vethet fel, amire sokan nem gondolnak. Pl. hitelesített, titkosított kapcsolat szükséges ha pénzmozgást, vagy ennek nyilvántartását kell elvégezni. Szerződni kell bankkal aki képes ezen tranzakciókat kezelni, illetve az adatokat elektronikusan átadni egy másik rendszer számára. Emeltdíjas SMS illetve telefonhívásos fizetés esetén szerződni kell a szolgáltatókkal, stb. FIgyelembe kell venni APEH előírásokat és sok hasonló értelmes vagy néha értelmetlen dologgal kell megküzdeni.

Ha csupán on-line megrendelést szeretnél pénzügyi teljesítés nélkül, akkor csinálj egy kurzust. Ebben leírhatod az értéksíteni kívánt portékák jellemzőit. Ha ez valakinek felkeltette az érdeklődését, akkor egy kérdőív segítségével bekérheted az adatait. (Név, számlázási cím, stb.)
Nem profi megoldás, mert nincs meta adat kezelés (cím, szerző, kiadó, isbn, stb. hacsak nem oldod meg valami külső adatbázis kezeléssel), és a megrendelés is macerás lehet, ha egy-egy tanuló sok jegyzetet akar megrendelni, mert az adatokat adott esetben többször kell kitölteni. (Ez utóbbi megkerülhető, ha a hallgató adatai fel vannak töltve és felteszel egy kérdést, hogy a számlázási cím megegyezik-e a moodle rendszerben megadott adatokkal.)
Az on-line rendelésnek egy kockázata lehet ha nem titkosított és hitelesített kapcsolaton keresztül zajlik. Ha rendelnek 850db könyvet aminek nem lesz a végén gazdája.

Tehát kompromisszumokkal az on-line megrendelés megoldható moodle-on belül.

Üdv:
Kiss I.