Wiki - import

Wiki - import

Törölt felhasználó írta időpontban
Válaszok szám: 21
Van-e lehetőség arra, hogy legalább a fogalmakat ne kelljen beírni? Valami importáló eszköz, plugin, amivel tömeges fogalomimport hajtható végre, valamiféle táblázatból, adatbázisból stb. bármiből ((szinte)bármit előállítok, csak nem kelljen egyesével kopipésztelgetni)? (Ha a fogalommagyarázat is behozható lenne, még szebb lenne [a lustaság fél egészségmosoly].) Ha moodle-on belül nincs rá mód, eszköz, akkor MySQL segítségével valahogy?????
Válasz erre: Törölt felhasználó

Tárgy: Wiki - import

Paksi Attila írta időpontban
Fogalmakat importálni? Nekem erről a fogalomtár ugrik be s nem a wiki.
Biztos, hogy a wiki-t szeretnéd használni? Ha jó a fogalomtár is, akkor:
http://www.attilapaksi.hu/?p=163
Bocsi, hogy nem másolom be az egészet, de így könnyebb talán.
Remélem segítettem.

üdv: Attila
Válasz erre: Paksi Attila

Tárgy: Wiki - import

Törölt felhasználó írta időpontban
Nem gond, látom, hol van. Igazából nem látom, mi a két dolog közt a különbség, ha beszúrok a kurzusba, akkor szemre eléggé hasonlóan néz ki a fogalomtár is meg a wiki is úgy sacc/kb.

(A fogalomtárat is tudják a hallgatók szerkeszteni?)
Válasz erre: Törölt felhasználó

Fogalomtár [Tárgy: Wiki - import]

Bánhidi Árpád írta időpontban
Igen, tudják szerkeszteni.
A fogalomtárnak több típusa is lehet. Készíthetsz egyszerű szótár alakú fogalomtárat. Ekkor a címszó mellett csak a magyarázat/kifejtés olvasható. Ezen kívül még ott van a teljes fogalomtár szerzővel típusú. Ebben az esetben látod, hogy ki készítette el a címszót. Az enciklopédia típusú fogalomtár esetén pedig annyi többlet lehetőség van, hogy a csatolmányokat beilleszti a tartalomba, így tényleg úgy néz ki a címszó, mint egy könyvbeli enciklopédiánál.

Az osztályaimban szoktam ilyen tevékenységet is kiadni feladatként. A címszókat lehet értékelni, valamint lehet moderálni is, vagyis a szócikk csak akkor jelenik meg, ha a tanár jóváhagyja.
Válasz erre: Bánhidi Árpád

Tárgy: Fogalomtár [Tárgy: Wiki - import]

Törölt felhasználó írta időpontban
Köszönöm, az enciklopedikus mellett tettem le a voksot, bár egyetemi hallgatókat feltöltésre én rá nem veszek soha ... Az import csak félig sikerült itt az előző praktikus eszközzel, de ez már az én saram, illetve részben az excellé: az eredeti fogalomtáram wordben volt*, onnan kellett volna áthozni előbb excelbe, viszont az excel cellákba nem fért bele mind a fogalomleírás. Így félig kézzel kell mégis feltölteni a fogalmakat, de elég jól haladós.

*még rosszabb:
saját magam által jelszóval levédett PDF-ben volt, amihez először nekem is hozzá kellett férnem (elfelejtettem a jelszót, az ősforrás word dokumentum pedig egy 100 GB-nyi adatot magával rántó váratlan HDD-kataklizma során a semmibe hullott, pont akkor, amikor ~fél napig tárhely szűkében még a backupjaimat is fel kellett számolni átmenetileg ...
pirulás - ezt az adatvesztési esetet és folyományait, azt hiszem, mint élő példa lehetne oktatni informatikából vigyorpirulás)
Válasz erre: Törölt felhasználó

Tárgy: Fogalomtár [Tárgy: Wiki - import]

Papp Gyula írta időpontban
Csak az egyetemi hallgatósra reagálva: Miért nem? A szándék hiányzik? Vagy ez csak a lemondás jele?
Válasz erre: Törölt felhasználó

Tárgy: Wiki - import

Papp Gyula írta időpontban
Talán az a lényegi különbség, hogy a fogalomtár alapvetően önálló tételekből áll - annak ellenére, hogy ezek között nyilván lehet/van összefüggés. A hangsúly azon van, hogy önállóan megállja a helyét.
A wiki ennél izgalmasabb eszköz. Ott van például a csoportos munka lehetősége, amelyre tudatosan építve olyan képességeket fejleszthetünk, aminek híján van a magyar, s ez rossz. A másik az, hogy a szótárral szemben itt nem önálló szócikkekről van szó (ha mégis, az baj), hanem a fogalmak, kifejezések összefüggő rendszeréről, s a tanuló (jó esetben a tanuló - mert bizony bízzuk rá!) megtanulja összefüggésében kezelni az ismereteket. Megtanul rendszerben gondolkodni. Ha mi biztosítjuk neki a wikit, akkor csak magolni fog. :-) :-(
Ez elég jelentős különbség, még akkor is, ha a fogalomtárat is tudom hasonlóan használni.
Válasz erre: Papp Gyula

Tárgy: Wiki - import

Bánhidi Árpád írta időpontban
Ez adott egy ötletet. Most megint rácuppantam a történelem kurzusokra, mert a Nemzeti Tankönyvkiadótól kaptunk digitális tankönyveket. Erre alapozva jól fel lehetett építeni a kurzust, mert van anyag és a könyvben vannak feladatok (elég sok is ráadásul). Elhelyeztem egy wiki-t is, ebben pl. a világháborúk eseményeit és összefüggéseit állíthatnák össze a diákok, de még sok más témához is jól jön.

Ehhez mondjuk már szaktanár kell, aki tudja ellenőrizni a bevitt tartalmak helyességét. Erre úgy látszik még várnom kell, mert nálunk nem igazán kattannak rá a töritanárok a kurzusokra. :-(
Ha valakit érdekel, megnézheti a következő helyen: https://oktatas.oveges-szi.hu a felhasználónév: research , a jelszóért írjatok mail-t. :-)
Válasz erre: Bánhidi Árpád

Tárgy: Wiki - import

Törölt felhasználó írta időpontban
Érdekelne, rápillantanék, de csak a jövő héten, mert az már vizsgaidőszak. Nem igazán látom-érzem, miben más, több stb. ez a wiki, mint a f.tár, pirulásviszont a tavaszi félévben már szeretnék nem "béta" állapotban működni, ahhoz meg minden tapasztalat stb. hasznos lehet, pláne, hogy most már kollegák is jönnek "meredek" moodle-os kérdésekkel ...
Válasz erre: Törölt felhasználó

Tárgy: Wiki - import

Bozó Norbert írta időpontban
Sziasztok!
Felmerült egy olyan igény, hogy azt szeretnék, ha egy szöveges anyagban meg legyen jelölve linkként azok a szavak, amik szerepelnek egy globális fogalomtárban/wikiben.
Az lenne az utópia, hogy a dokumentum megnyitásakor (ami nem is biztos, hogy a moodle-ban van, hanem csak belinkelve) lefusson egy automatikus keresés, ami a fent említett adatbázisban található szavakat megjelöli linkként.
Van erre valamilyen mód, vagy lehetőség? Vagy csak valamilyen csökkentett formában? Én sajnos azt se tudom, hogy merre induljak ebben a témában.

Üdv,
Norbi
Válasz erre: Bozó Norbert

Tárgy: Wiki - import

Sinka Róbert írta időpontban
Kedves Norbert!

Az automatikus linkelésre van mód. Egyszerűen a fogalomtárban be kell jelölni az "automatikus kapcsolást", illetve meg kell adni a kulcsszavakat, amelyek alapján kereshetők a fogalmak. Az összelinkelést elvégzi a moodle.
Üdvözlettel,
Sinka Robert
Válasz erre: Sinka Róbert

Tárgy: Wiki - import

Bozó Norbert írta időpontban

Kösz a gyors választ, de sajna ez nekem valami miatt nem működik. A Fogalmtár beállításaiban bekapcsoltam a "Fogalomtári bejegyzések automatikus kapcsolása"-t, a fogalmaknál pedig írok be a "Kulcsszó (-szavak)" részbe, és itt is bekapcsolom az "Ezt a fogalmat automatikusan kell kapcsolni" jelölőnégyzetet. Csináltam egy "Napló", és "Fórum" tevékenységet, meg "Szöveges oldal szerkesztése", és "Weboldal szerkesztése" tananyagot. A fogalomnál felsorolt kulcsszavakat beleírtam, cron futást megvártam, ellenben egyiknél sem lett link a kulcsszavakból. Hol rontom el?

Üdv,
Norbi

Válasz erre: Bozó Norbert

Tárgy: Wiki - import

Vágvölgyi Csaba írta időpontban
Lehet, hogy egyszerűen nincs engedélyezve a fogalomtár szűrő...

Modulok/szűrők/szűrők kezelése

Engedélyezi, hogy a fogalomtár szócikkei automatikusan hivatkozások legyenek?
IGEN, azaz szem felnyit!
Válasz erre: Vágvölgyi Csaba

Tárgy: Wiki - import

Vida Andrea írta időpontban
Nekem ugyanez a problémám továbbra is (ld. itt is leírva). És sajnos a nyitott szemtől sem lesz linkesebb.
Ezért itt most elakadtam.
Tudna segíteni valaki?
Elolvastam a tanári kézikönyvet is, de nekem úgy tűnik, egész mást ír le, mint amit én látok. Talán ennyit változott a verzió-fejlődés során a felület?
Elolvastam a docs.moodle.org-ot is, de ott is csak ugyanezt írja le (szűrő + minden szócikknél egyedi engedélyezés). És persze megtudhattam, hogyan tilthatnám le, ha nem akarnám, hogy automatikusan megjelenjen a link - amennyiben egyszer eljutnék ebbe a szerencsés állapotba. :)
Válasz erre: Vida Andrea

Tárgy: Wiki - import

Papp Gyula írta időpontban
Kedves Andrea!
Elolvastam ezt a bejegyzést is, meg a múltkori Fogalomtárasat is. Nekem vissza kell mennem a kályhához, hogy segíteni tudjak :-)
Mi a cél? Mit szeretnél elérni?
Válasz erre: Papp Gyula

Tárgy: Wiki - import

Vida Andrea írta időpontban
Kedves Gyula!
Egyszerűen csak az a problémám, hogy bevisszük a Fogalomtárba az új fogalmakat, de nem válik automatikusan hivatkozássá a szövegekben, ahol előfordul.
Az összes dokumentációban, amit elolvastam (+ a fórum + az őszi jegyzeteim a Moodle-konferencia műhelyében, amit Csaba vezetett) egyhangúan csak azt találom, hogy a szűrő legyen beállítva, no és minden egyes bejegyzésnél legyen beállítva az automatikus linkelés.
Ezeket megteszem, de semmi nem történik.
Az alábbi oldalon: http://joome.bibl.u-szeged.hu/moodle/. Legújabb Moodle (legújabb? januárban lett frissítve.)
Válasz erre: Vida Andrea

Tárgy: Wiki - import

Second Lion Moot Admin írta időpontban
Értem.
Nos Ahhoz, hogy egy fogalom „súgóként” működjön, három dolgot kell megtenni:
  1. A rendszergazda engedélyezi a szűrőt;
  2. A kurzus gazdája engedélyezi az adott szótárban, hogy „A fogalmak legyenek automatikusan hivatkozások” - az eredeti nyelvi állomány szerint ez így hangzik: „Fogalomtári bejegyzések automatikus kapcsolása”. Szóvak ezt Igenre kell állítani.
  3. Az egyes fogalmaknak beállítom, hogy „Ez a fogalom legyen automatikusan hivatkozás” - az eredeti nyelvi csomagban: „Ezt a fogalmat automatikusan kell kapcsolni”
És kész. Ha jól érzékeltem, a közbülső 2. lépés maradt ki. Tény, hogy ez a „kapcsolni” kifejezés masszívan eltér a magyar informatikai nyelvhasználattól. Mi saját lokális nyelvi állományunkban már javítottuk a kapcsolásos szövegrészeket. Ha gondolod, szívesen elküldöm a nyelvi állományt.
Válasz erre: Törölt felhasználó

Tárgy: Wiki - import

Törölt felhasználó írta időpontban
Bevált a fogalomtár, de összetettebbé vált a probléma: azt szeretnék, hogy
  • a fogalomtár több kurzuson is ott legyen, de egyetlen fogalomtárat alkotva legyen csak meg, mert különben összekavarodik, hogy hol melyik fogalommagyarázat verzió van (csak egy helyen kellene menedzselni!)
  • valami mező(k) bekapcsolásával vagy hozzáadásával lássa a hallgató, hogy melyik az, ami az ő tantárgyában kell (egymásra épülő előtanulmányi rendszerű tantárgyakról van szó).
Még azt se tudom, hogy lenne egyszerűbb ezt megoldani, vagyis a rendszer megtervezésénél elakadtam. Ráadásul egy adott tárgy kurzusának már létező fogalomtárára szeretnék alapozni. töprengővegyes vegyes