Moodle 2 SCORM

Moodle 2 SCORM

by Deleted user -
Number of replies: 10
Lehet, hogy elég bagatell a kérdés, de Moodle 1.8-ból SCORM-ba hogy kell exportálni?
In reply to Deleted user

Tárgy: Moodle 2 SCORM

by Csaba Vágvölgyi -
Nem is nagyon értem a kérdést???
A Moodle nem tud SCORM-ba exportálni.

In reply to Csaba Vágvölgyi

by Deleted user -

Úgy érted, hogy moodle formátumban lévő tananyagot nem lehet scorm-ba helyezni?

Semmilyen módon, moodle-n kívül sem?

In reply to Deleted user

by Csaba Vágvölgyi -
A moodle kurzus moodle kurzusként menthető és átemelhető más Moodleba, de a moodle eszközrendszere jóval többet tud a SCORM lehetőséginél, így eleve kizárt komplett kurzus SCORM-ba konvertálása.
Ha SCORM tananyagot szeretnél, akkor használd pl. az Exe editort és az eredmény bármely SCORM kompatibilis rendszerbe (így a Moodleba is) beilleszthető.

In reply to Csaba Vágvölgyi

by Roland Szabó -
Sziasztok!

Exe learning tananyag exportról ha esett szó, lenne egy alap kérdésem nekem is.
Az exeben több szinten elkészített tananyagot több formába lehet exportálni.
Én a weboldalként való exportálást választva tetszetős volt a megjelenése (fejléc+téma-menü+törzsanyag), és ezt szerettem volna Moodle-be beemelni. Ezt a moodle tisztán web-oldalként kezeli, ami természetesen a célnak megfelel, de:

Mire jó, ha Scorm vagy IMS csomag formákba exportálom, és beillesztem a moodle-ba? Próbálkoztam mindkettő formátummal, de a fenti webes jellegét elveszítette, a moodle-ban pedig balra került a téma-lista, ami ki is lóg, és grafikailag se úgy néz ki mint fentebb.
Kérdésem, hogy hogyan szokták mások legtöbbször használni a tananyagaikat, milyen formában használják a leginkább? Lehet, hogy bagatel az én kérdésem is, de ezirányba nincs tapasztalatom.

Köszönöm!
Roland
In reply to Roland Szabó

by Csaba Vágvölgyi -
Röviden...
A SCORM egyik előnye, hogy szabványos, azaz egy SCORM tananyag (elvileg) tetszőleges SCORM kompatibilis keretrendszerben lejáttszható. A másik előny a tanulás során keletkező (igen részletes) naplózásból keletkezik...
Néhány hasznos link a témával kapcsolatban:

http://elearning.sztaki.hu/repository/15.pdf
https://nws.niif.hu/ncd2007/docs/ehu/046.pdf
http://www.crescendo.hu/2007/11/12/a-hagyomanyos-e-learning-szemleletrol
http://kisvilag.blogspot.com/2007/11/jmagam-kifejezetten-scorm-prti-vagyok.html

In reply to Deleted user

by Gyula Papp -
Nos, alapvetően az a helyzet, amit Csaba írt...
Viszont... Valamikor még az 1.3, 1.4 idejében Pere László kollégánk egy SZTAKI projektben írt egy SCORM exportert. Mosz nem tudom, hogy mi a státusza.
Engem egyébként elbizonytalanít kicsit a kérdés. A kurzusból szeretnél SCORM csomagot készíteni, vagy valamelyik eszközből: pl weblap, vagy lecke.
Én lehet, hogy fordítva csinálnám. SCORM csomagot készítenék s azt használnám fel a Moodle-ban.
In reply to Gyula Papp

by Deleted user -
A helyzet nálunk a következő: a cég több rendszert használ, mielőtt mi fejlesztettük volna a tananyagot, ők már kialakítottak egy naaaagy vállalati ilias rendszert, aztán jöttünk mi, holmi kimondhatatlan nevű ausztrál programozó kreálmányával... Szóval az a helyzet, hogy olyan formátum kellene, ami a moodle-ből ilias-ba lehet anyagot ültetni, csak tananyagot, magát a szöveget, és a struktúrát.
In reply to Deleted user

by Gyula Papp -
Huhh....
Hirtelen ismerőssé vált a projekt :-)
Automatikusan nem fog menni. Az Ilias és a Moodel közvetlenül nem áll beszélőviszonyban egymással. Van ilyen rendszer/szabvány, amelyet pont az ilyen problémák megoldására fejlesztettek ki. Úgy hívják, hogy IMS Common Cartridge, de ezt sem a Moodle, sem az Ilias nem teljesíti.
Tehát a kézi matatás elkerülhetetlen. A közös nevezőket kell megkeresni. Amit a Moodle-ban dokumentum szinten kezelünk, azt az Ilias is hasonlóan kezeli. Áll ez még a hivatkozásokra és a SCORM tananyagokra.
Mi magunk annak idelyén azt javasoltuk, hogy ha az az elvárás, hogy mindkét rendszerben okítható legyen a tananyag SCORM csomagokat kell készíteni. A tananyaghoz kapcsolódó tevékenységek nem vihetők át egyik rendszerből a másikba, mert értelemszerűen nem azonos a kód. A tevékenységek hordozhatósására pedig az IMS Learning Design szabványának eleget tevő keretrendszereket kell alkalmazni. A Moodle egyenlőre a LAMS-et hívja segítségül, s valamikor a 2.x-es verzióra ígéri az LD megfelelést. Úgy tudom az Ilias is tervbe vette az LD támogatását, de hirtelen nem találtam nyomait a megvalósításnak.
Kellemetlen, amikor a megrendelő nincs képben, nincs megfelelően felkészült szakembere, s "nem hallja meg", hogy mit mond az ember...
Nem tudom, most, hogy áll a projekt - Milyen formában készültek el a tartalmak. Ha jól emlékszem, s ha ugyanarról a projektről beszélünk, nincs túl sok idő hátra.
Mégegyszer én a kézzel történő SCORM-osítást javaslom. Tudom favágó munka, de jól lehet haladni vele, ha kész a tananyag. A tevékenységeket teermészetesen csak jelezni lehet. A Moodle-nak és az Ilias-nak más a felhasználói felületre vonatkozó filozófiája. Ezért nem bírtam megszeretni az Ilias-t, pedig ettől eltekintve jó rendszer. De a felület...
In reply to Gyula Papp

by Deleted user -

Hátha segít, bár nem tananyag, hanem teszt átvitele ILIAS-ba, ill. SCORM-ba:

a Kölni docuban a Patches and Third Party Software kategóriában található (http://www.ilias.de/docu/goto_docu_cat_1124.html)

Moodle GIFT formátumú tesztkekhez off-line tesztszerkesztő:
Könnyen megtanulható szintaktikájú.
Főbb tulajdonságai:
A Moodle GIFT formátumban készült teszteket ILIAS kérdésgyűjteménnyé, ill. SORM on-line tutoriálokká konvertálja.
Licenszelés: azok használhatják, akiknek van licenszük a Dreamweaver CourseBuilder kiterjesztéséhez.
Használható a kérdések szerkesztéséhez.
Segít a Moodle GIFT formátum szövegszerkesztésében a szövegkiemelésekkel.
Tervezett tulajdonságai: Újraimplmentálják a SCORM tananyaghoz az exportot JavaScript könyvtárral.