Technikai fórum

moodle 1.9 telepitési probléma

 
Okolicsányi Tivadar
moodle 1.9 telepitési probléma
Okolicsányi Tivadar írta 2008. március 11., kedd, 00:58 időpontban
 
Egy bérelt tárhelyen az 1.8-as verziót használtam eddig. Megpróbáltam az 1.9-et feltelepíteni, de az adminisztrációs felület helyett csak egy üres lapot kapok (admin/index.php). Utána néztem a problémának a moodle fórumokon, szinte mindent ki is próbáltam (htaccess fájl stb.), de a telepítés sokadszorra sem sikerült. Megpróbáltam újra feltelepíteni az 1.8-as változatot, de mostmár ott is ez a probléma jelentkezik.
A segítségeteket kérem.
Köszönettel: O.Tivadar
Paksi Attila
Tárgy: moodle 1.9 telepitési probléma
Paksi Attila írta 2008. március 11., kedd, 07:28 időpontban
 
Az előző verzió frissítése, vagy egy teljesen új/üres rendszer feltelepítése a cél? Én a közel két éveg 1.7-es verziómat frissítettem vasárnap 1.9-re, minden gond nélkül. Leírtam a lépéseket, bemásolom ide is:

--------
A Moodle 1.9-es verziójának megjelenésén felbuzdulva úgy döntöttem, hogy frissítem 1.7-es rendszeremet. Leírom a lépéseket:
  1. Első és (szerintem) legfontossabb, hogy tegyük át karbantartás módba a régi moodle rendszerünket, vagy érjük el (mondjuk egy config.php fájl átnevezéssel), hogy miközben frissítünk, senki se léphessen be, változtathasson adatot, adatbázist!
  2. Letöltöttem a legfrissebb 1.9-es verziót a moodle.org-ról, s bemásoltam egy új mappába a szerveren (azaz hozzá sem nyúltam a régebbi 1.7-es verzió mappájához)
  3. A moodle 1.7-es verziójához tartozó adatbázisról készítettem egy másolatot (phpmyadmin-ban egyszerűen készítettem egy más nevű adatbázist, de ugyanazzal az adatokkal, amik az 1.7-eshez tartoznak! Azaz lett 2 külön nevű adatbázisom, ugyanazokkal az adatokkal!)
  4. Szerveren az új php fájlok, a másolt adatbázis kész, jöhetnek a háttérben tárolt munkafájlok, azaz az adatkönyvtár! Ebből is meghagytam az eredetit, de más néven készítettem egy másolatot melléje. (Azaz ismét 2 külön adatkönyvtáram lett, de ugyanazokkal az adatokkal - kissé helyigényes, de így bármikor visszaállítható régi rendszer)
  5. Ezután jöhetett az új Moodle rendszernek a telepítése. Csak arra kellett vigyázni, hogy mindenhol az új (a másolt, nem az 1.7-es Moodlehoz tartozó) adatokat, mappákat adjam meg.
  6. Ezután jött a - kellemes - meglepetés! A telepítés kiírta, hogy milyen modulokat/blokkokat kell frissítenem! Megkerestem ezeket a moodle.org-on, letöltöttem, bemásoltam a szerverre s már mehettem is tovább ebből az ablakból.
  7. Ezután a telepítő átkonvertálta az 1.7-es másolt adatbázisomat 1.9-esre, illetve hozzárakta az új táblákat. Ezzel létrejött az új rendszerünk mostmár igazi adatbázisa (már nem is az 1.7-es olcsó utánzatának tűnik :-) )!
  8. A telepítő azonban nem állt meg, s feldobott egy ablakot, ahol az összes újdonsággal kapcsolatos beállítást megtaláltam. Itt vigyázni kell, mert bőven több idő ment el a lista áttanulmányozására mint a kiléptetési időkorlát - így kezdhettem előlről :-)
  9. Egy-két régi beállítás módosult (pl a dátumok visszaálltak angol formára, fórum kijelzése nem a megszokott módban történik, stb...), ezeket módosítgatni kell...

Ezután jöhetett a próbálgatás, régi és új funkciók áttekintése, üzenetküldés, ékezetes szavak tesztelése, stb… Még az elején vagyok, s már van is 1-2 bibi (valamiért senki sem látja pl. a portálhíreket, mindenhol az szerepel, hogy rejtett…).
Remélem hasznos volt ez a hozzászólás és minden kedves kiváncsi Moodle admin azon nyomban frissíti a régi rendszerét - erre az igen csak vonzónak és felhasználóbarátnak tűnő - új verzióra!
Kapcsford

/www.attilapaksi.hu/