Moodle CD-re

Moodle CD-re

Hegedűs István írta időpontban
Válaszok szám: 7

Szevasztok!

Tudja-e valaki, hogyan lehet kiírni egy kurzust vagy akár egy egész Moodle site-ot CD-re?

A cégnél szakmai tudásszintfelmérő vizsgára készítünk fel szakembereket, és bár az online gyakorlás jól működik, sokan inkább CD-n vinnék haza a gyakorlóanyagot, ami kb. 2500 feleletválasztós kérdésből áll.

Ha tudod ennek a módját vagy tudsz egy jó linket, kérlek oszd meg velem!

Üdvözlettel,

Hegedűs István

Válasz erre: Hegedűs István

Tárgy: Moodle CD-re

Sinka Róbert írta időpontban
Kedves István!
Olyan mezőre akarnak vinni, ami háborús övezet és szöges ellentétben van a józan ésszel! Ne engedj a kísértésnek, akkor sem, ha ez technikailag kivitelezhető. Mert az.
Módszertanilag ez a pokol útja, jószándékkal kikövezve!!!

Üdvözlettel,
Sinka Róbert
Válasz erre: Sinka Róbert

Tárgy: Moodle CD-re

Hegedűs István írta időpontban

Elhiszem neked, amit írsz. Ez az első év, mikor on-line megy a gyakorlás, korábban CD-n ment, tehát ez az átmenet éve. Ha hivatalosan nem kapok megrendelést a CD verzióra, én hallgatni fogok róla.

Köszi,

Hegedűs István

Válasz erre: Hegedűs István

Tárgy: Moodle CD-re

Törölt felhasználó írta időpontban

Hát igen, a helyzet mindenképpen bonyolult. A moodle alapvetően csak online közegben működik rendesen, az egyes részei pedig önállóan mindenképpen működésképtelenek.

Van egy offline moodle lehetőség, de tudtommal csak 1.7+ verzióhoz, a portable moodle, ami innen a moodlemoot-ról letölthető, mi próbálkoztunk azzal, hogy ezt adjuk a tanulóknak, hogy net nélkül gyakorolhassanak.

A portable moodle egy virtuális szervert (WOS) hoz létre a gépen, és onnan futtatja a moodlet.

Talán a nagyobb baj az adathordozóval van. A moodle ugyanis nem élhet anélkül, hogy folyamatosan ne írna az őt hordozó felületre, ebből következik, hogy működőképes offline moodle cd-n nem elképzelhető, viszont a cd-n lehet hordozni portable moodle-t ami a merevlemezre másolva működik.

Ha ez a megoldás tetszik, simán biztonsági mentést kell létrehozni az online felületen, és azt az offline-ban helyreállítani. Nem tudom milyen verziót használtok, de itt még lehet buktató. Illetve nem tudom, az okosok csináltak-e már 1.8+as "hordozható" verziót.

Ha csak ellenőrző kérdésekről van szó, én kézzel kimásolnám az adatbázisból, word-be írnám, és elküldeném e-mail-ben, így persze a dolog interaktivitása jelentős sérülést szenved.

Uff.

Válasz erre: Hegedűs István

Tárgy: Moodle CD-re

Papp Gyula írta időpontban
Csatlakozom Robihoz. A csibefutam beszólásával élnék: ez baromfiság :-)
Egyenlőre legalábbis az. A jövőben megvalósítható lesz a hordozható offline kurzus. Az Intel és a Open University dolgozik rajta. Nem könnyű feladat - elsősorban a biztonsági problémák miatt - de a jövőben lesz erre mód. Mondjuk akkor sem CD-re, hanem pendrive-ra kell gondolni a hordozhatóság miatt, esetleg laptopra.
Akkor mi lehet a megoldás? Nos, ha már kész vannak a kérdések, nem lesz örömteli a válaszom. A tesztek hordozhatóságát két módon lehet megoldani:
  1. Hot Potatoes-ban kell elkészíteni a kérdéssorokat. Ezt a Moodle is befogadja, s html oldalakként oda lehet adni a tanulóknak is. A tanár nem fogja tudni, milyen eredményeket érnek el a diákjai, s a tanulási szokásokat sem fogja tudni befolyásolni, mint a Moodle teszt modulja esetében.
  2. SCORM tananyag részeként, vagy önálló SCORM tananyagként elkészíteni a teszteket, s ezt szintén lehet alkalmaznia Moodle-ban is, illetve egy offline lejátszó - például Reload SCORM Player - segítségével szintén oda lehet adni CD-n, vagy más adathordozón. Előnye, hogy a tananyagot is mellé lehet tenni a teszteknek. De ez sem igazi e-Learning.
Az e-Learniget akkor használjuk, ha a tanulási folyamatot figyelemmel szeretnénk kísérni, kontrollálni szeretnénk.
Nem tudom, hogy a projekt milyen fázisban áll, de ezek olyan dolgok, amivel a tervezési szakaszban érdemes számolni, hogy ne keljen feleslegesen energiát befektetni a tananyag előállításába.
Válasz erre: Papp Gyula

Tárgy: Moodle CD-re

Hegedűs István írta időpontban

Köszönöm a részletes választ. A projektben az e-learning a fő csapás, a CD csak mint egy kiegészítő elem jöhet szóba.  Egy korábbi céges oktatási projektben már bizonyított nálunk a Moodle, a célközönség fele használta megelégedéssel és eredményesen, van, aki továbbra is idegenkedik az e-learningtől.

Köszönet az eddigi Moodle munkátokért!