Technikai fórum

moodle Win10 alatt

 
Picture of Zoltán Niethammer
moodle Win10 alatt
by Zoltán Niethammer - Tuesday, 24 March 2020, 2:50 PM
 

Sziasztok!

Pár éve letöltöttem a moodle oldaláról az előre csomagolt XAMPP moodle telepítőt, amit csak el kell indítani win alatt, és lehet tesztelni a 3.5-ös verziót.

Most, hogy beütött a távoktatási káosz, adta magát a lehetőség, hogy a felső tagozatos diákokat ezen a felületen kezeljük. Kb. 250 gyerekről van szó+ 15 tanár.

Először egy i3-as 4 GRAM-os géppel futott a rendszer 1 hétig, de folyamatos volt a 100%-os processzorhasználat. Szerencsére sikerült  i7 16GRAM-ra cserélni a hardvert SSD meghajtóval.

Így egészen jól működik, de tesztírásnál rendszeresen kidobálja a felhasználókat. A tesztet egy időben 50-60 gyerek írná időkorláttal. 

Több kérdésem is lenne:

- Tudom, hogy a win változat nem erre van tervezve, jobb lenne linux. Próbálja átállni linuxra? (Kevés az idő, folyamatosan használjuk, stbb.)

- Lehet-e optimalizálni az XAMPP-ot? Mit érdemes figyelni, konfigurálni?

- SSD meghajtót csak átraktam az új gépbe, mert 1 óra volt az átállásra. Az erőforrás figyelőben a RAM használat 4 Gb folyamatosan. Lehet, hogy nem látja a többi RAM-ot? Az op. rendszer 64 bites.


Köszönöm előre is a válaszokat!Picture of Gábor Zsolt Nagy
Tárgy: moodle Win10 alatt
by Gábor Zsolt Nagy - Tuesday, 24 March 2020, 5:17 PM
 

Szia!

Első lépésben PHP.ini memória korlátokat kéne megnézni és emelni.

Ekkora gépnek el kell vinnie 50 konkurrens felhasználót még Windows alatt is. És igen Linux erősen ajánlott. Hálózat nem lehet szűk keresztmetszet?

Előre gyártott környezetet nem használtam, de az lehet hogy 32 bites az Apache meg a PHP és emiatt használ csak 4GB-t. Ebben az esetben XAMPP leszed és legújabb 64 bites Apache meg PHP telepít. Ráadásul ez Windows-on nem egy leányálom ahogy emlékszem, mikor ilyenre kellett vetemedjek a múltban.

Másik ami sokat segít, hogy a DB-t átrakod egy másik szerverre. Mondjuk a régi i3-ra. Azon 4 GB-vel linux alatt gyönyörűen eldolgozik a MySQL vagy MariaDB.

További finomhangolás még gyorsíthat, mint a PHP cache bekapcsolása és egy memcached szerver telepítése. De ez már csak hab a tortán.

Üdv:
Gábor

Picture of Zoltán Niethammer
Tárgy: moodle Win10 alatt
by Zoltán Niethammer - Tuesday, 24 March 2020, 10:05 PM
 

Köszönöm a válasz!

Közben megtaláltam a hibát. Sajnos az Apache  32 bites. A 3.5-ös moodle csomagban még az volt. A 3.7-esben 64 bites van. 

Ez egy portable verzió, csak mappából indítom. Nem lehet esetleg lecserélni a 32 bites programokat úgy, hogy a moodle adatbázis, meg a fájlok megmaradjanak?

Vagy exportáljam ki a kurzusokat, aztán vissza a 64 bites 3.7-es moodle-ba?


Picture of Gábor Zsolt Nagy
Tárgy: moodle Win10 alatt
by Gábor Zsolt Nagy - Wednesday, 25 March 2020, 8:26 PM
 

A Moodle költöztetése célravezetőbb, mint a kurzusok exportálása importálása.

A költöztetéshez a következőket kell lementeni:

  • moodle rendszer fájljai
  • moodledata könyvtár
  • SQL adatbázis

Ezeket az új rendszeren vissza kell állítani. Utána a config.php állományban pedig átállítani az átállítani valót.

Üdv:
Gábor