Teszt kérdések frissítése

Teszt kérdések frissítése

by Gábor Makó -
Number of replies: 8

Üdv!

Ha a későbbiek során egy kurzusban egy teszt kérdéseit frissítem (pl. a régieket törlöm és újakat töltök fel a kérdésbankba), annak nincs hatása a korábbi tesztekre? Tehát a statisztika nem változik, a korábbi kérdések az archívumban megmaradnak és visszanézhetők.


Gábor


In reply to Gábor Makó

Tárgy: Teszt kérdések frissítése

by Gyula Papp -

Hop-hop.

Vigyázzunk a fogalmazással és a cselekedetekkel pláne!

A Moodle-ban a kérdésbank és a teszt független egymástól. És ezt így is kell tartani!

Először a kérdéseket hozzuk létre a kérdésbankban. Majd a teszteket, amelyekbe a kérdéseket a kérdésbankból vesszük.

A teszt szerkesztése során viszont a rendszere felkínálja, hogy most hozzak létre új kérdést. Normál esetben a kurzus férdésbank fő kategóriáját kínálja fel kategóriaként – ahol létrejön az új kérdés –, de itt felkínálja magát a tesztet is mint kategóriát. 

Semmiképp se járjunk el így, mert akkor ezek a kérdések kizárólag ebben a tesztpéldányban érhetők el – más tesztekben nem lesznek használhatók.

Visszatérve az eredeti kérdésre:

Már létező tesztben, amelyen már vannak próbálkozások a rendszer nem enged módosítást. Sem elvenni, sem hozzáadni nem lehet kérdést, mert ezzel kicsesznénk az eddigi kitöltőkkel. Tehát nem tudsz ilyent csinálni. :-)

A kérdésbank bővítése az más kérdés. Azt szabadon lehet.

Természetesen a tesztet is meg tudod változtatni, ha az eddigi próbálkozásokat törlöd. ;-)

Általában azonban nem ezt akarjuk.

Apropó, ne törölgess – ebből csak gondok adódhatnak.

Egyébként mit szeretnél megoldani a kérdéscserével?

In reply to Gyula Papp

Tárgy: Teszt kérdések frissítése

by Gábor Makó -

Csak arra gondoltam, hogy egy korábbi kérdést szeretnék javítani, hogy ezután már az új "formában" kerüljön a tesztbe. De ok, értem. Nem törlök, hanem hozzáadok, majd számozom v. verziózom a kérdést. :)


Jelenleg így találtam ki, pl.:

Informatika (kurzuskategória):       <--- kérdésbankban ide vannak hozzáadva a kérdések

 - Informatika 9A (2019-20) kurzus

 - Informatika 9A (2019-20) IT - Alapok teszt 1.

Kérdések a kérdésbanknak, pl.:

(IT Alapok ) kérdés1: ......

(IT Alapok ) kérdés1.1: ......Gábor


In reply to Gábor Makó

Tárgy: Teszt kérdések frissítése

by Gyula Papp -

Ha csak a kérdést szeretnéd javítani, mert mondjuk hibás – azt simán meg lehet tenni.

Ha a módosítást visszamenőlegesen is szeretnéd érvényesíteni, akkor újra kell pontoztatni a tesztet.

In reply to Gábor Makó

Tárgy: Teszt kérdések frissítése

by György Bálint -

Szia!

Különböztessünk meg 3 fogalmat:

1. Kérdésbank

2. Kérdés

3. Teszt


Normál esetben a következőképpen jár el az ember: Először kérdéseket készít a kérdésbankban. Ezeket kategóriákba sorolhatja annak érdekében, hogy a későbbiek során könnyebben megtalálja azokat. Amikor már sok-sok kérdést elkészített (ennek nem csak a "kattintgatós" módszer az egyetlen járható útja), akkor szeretné ezeket felhasználni. Ilyenkor készíti el a teszteket, melyeket már egy-egy kurzusban helyez el. A tesztet feltölti a kérdésbankból kérdésekkel. Ezeket oldják meg a gyerekek. Ha valamit változtatni szeretnénk utólag, azt a tesztekben nem tehetjük meg, de a kérdésbankban bármikor, így ha újabb teszteket akarunk a későbbiekben készíteni, akkor a kérdésbankból már ezeket a változtatott (javított, bővített) kérdéseket emelhetjük be. Vagyis a kérdésbankban nem kell benne hagyni az eredeti kérdést is, meg a javítottat is (és verziószámmal ellátni, ha jól értem). A gond abból adódhat még, hogy a kérdésekhez nem csak kategória, hanem kontextus is tartozhat, mely nagyon befolyásolja, hol érhetjük el a kérdéseket. Ha a kérdéseinket az alaprendszer kontextusban helyezzük el,  akkor (megfelelő jogosultságok esetén) elérhetővé válnak különböző kurzusokban is, sőt más tanárok által is. Amennyiben egy kérdést közvetlenül a teszt létrehozásakor hozunk létre, akkor csak ennek a tesztnek a kontextusában lesz elérhető. Ezeknek a kontextusoknak a léte okozza a kurzusok export/importálásánál a tesztek körüli galibákat. 

Bálint György


In reply to György Bálint

Tárgy: Teszt kérdések frissítése

by Gábor Makó -

Üdv!

Köszi az infót!

Én GIFT formából importálom a kérdéseket a kérdésbankba (kategóriákhoz). Szépen működnek.

Egyet elhibáztam, pontosabban kétszer volt ugyanaz a kérdés véletlen, ami a tesztbe is bekerült. A gyerekék észre is vették. :) Nem baj, bónusz pont nekik. :)

A következő tesztben (pl. jövőre) már javítanám. Ha a kérdésbankban javítom, akkor az jó lesz? Tehát az eddigi tesztben megjelent kétszer ugyanaz a kérdés, de ha kérdésbankban most javítom, akkor már innentől kezdve az lesz a kérdés a következő tesztekben. A korábbi (már megírt) teszt kérdéseire nem lesz hatással? Logikus is lenne, hogy egy befejezett teszthez nem nyúl már a rendszer.


Gábor


In reply to Gábor Makó

Tárgy: teszt kérsítése

by Klára Somogyi -

Hogyan kell beemelni a kérdésbankból a kérdéseket a tesztbe?

In reply to Klára Somogyi

Tárgy: teszt készítése

by Róbert Kertész -

Készítettem egy ppt-t, amit levélben elküldtem (mert itt túl nagy volt feltölteni). Javaslom megnézni, s lépésről lépésre követni!

Sok sikert!