Név: Dr. Gerő Péter
e-mail: p_gero@yahoo.com
Intézmény:
Bemutatkozás:

a felnőttkori tanulás és tanulás-segítés szakértője, c. egyetemi docens

   
Az előadás címe: Eszköz a módszerhez – módszer az eszközhöz
Absztrakt:

Az „élethelyzethez igazított tanulás” (Life Tailored Learning) a választható gyakorlati módszertanok egyike, amelynek tárgya a felnőttkori tanulás. Módszerek és előírások sorozata (gyakorlati sorvezető) a tudáselsajátítás, a tudásközvetítés tervezéséhez, szervezéséhez, végrehajtásához, értékeléséhez és szabályozásához. Lépésről lépésre tárgyalja a tanulási folyamatot a tanulási szükséglet felmérésétől és a belépési feltételek teljesülésének mérésétől kezdve a szakanyag létrehozásán, a tananyag moduláris kialakításán és a tanuló, a tanár, konzulens, tutor, mentor szerepén át a záró mérésig (vizsgáig).

A módszertan első tankönyve (Gerő Péter: Az élethelyzethez igazított tanulás, Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Felnőttképzési és Távoktatási Központ, Budapest, 2008; ISBN: 978-963-7060-54-0) a módszertan szerinti moduláris tananyagok létrehozásához és egyéni, önálló felhasználásához a Moodle-t javasolja.

Azóta a Moodle által nyújtott lehetőségek sokat fejlődtek. Az élethelyzethez igazított tanulás egykori tankönyve 2025-re tervezett új kiadásában ez a fejezet is megújul. A szerző ezt a tervet ismerteti – és bekapcsolódási lehetőséget ajánl.

Prezentáció:
Cikk:
Online prezentáció:
Igényelt időkeret: 20 perc (előadás)
Besorolás: tananyagfejlesztés
módszertan