Technikai fórum

Kérdőív kitöltőinek megadása

 
TJoe
Kérdőív kitöltőinek megadása
Tóth József írta 2011. december 5., hétfő, 12:34 időpontban
 

Sziasztok!

Kérdőívvel kapcsolatos problémára keresek megoldást!

Adva van 4db kérdőív. Azt szeretném, ha a a kérdőívet csak bizonyos személyek tölthessenek ki. A 4 kérdőívnél különböző, és megegyező személyek is vanna a kitöltők között. A kurzus zárt, csak bizonyos felhasználóknak nyitott. Ezt a kurzusnál a Szerepek között a Tanulóhoz beállított felhasználókkal értem le, valamint a "Kurzus felvehető" értékét NEM-re állítottam.

Amit megpróbáltam:

  • Kérdőívnél a "Helyileg hozzárendelt szerepek"-nél beállítottam a kívánt felasználókat.
    • Ez nem hozott eredményt, mert aki be tudott lépni a kurzusba, az bármelyik kérdőívet ki tudta tölteni.
  • Létrehoztam csoportokat, benne az egyedi kérdőíveket kitöltők névsorával. A kurzusnál beállítottam a "Csoportos részvétel"-nél az Elkülönített csoportotkat, és később megpróbálkoztam a Látható csoportokkal is.
    • Ezt nem tudtam hozzárendelni a kérdőívekhez, nem tudtam megmondani, hogy melyiket ki töltheti ki. Ilyenkor töröltem a kérdőívnél a "Helyileg hozzárendelt szerepek"-et. Így ez sem járt eredménnyel!!  :-(

Mi lenne a megoldás? Mit nem vettem figyelembe? Be kell kapcsolnom még valamilyen modult? Teljesen tanácstalan vagyok, mert a logikus megoldások nem jártak eredménnyel!

Kérem, segítsetek a probléma megoldásában. (Moodle 1.9)

Üdv: TJoe

Kép
Tárgy: Kérdőív kitöltőinek megadása
Papp Gyula írta 2011. december 8., csütörtök, 23:10 időpontban
 

A megoldás mindenképp „csúnya”. Az egyszerűbb az, hogy minden csoport számára külön kurzust kell berendezni. Ez azonban többszörözi a kurzusok menedzselésére fordított időt is. Lássuk tehát a másik megoldást.

Kipróbáltam néhány kombinációt a szerepek és az engedélyek kombinálásával és megszületett a helyes kombináció.

Az előfeltételek a következők:

  1. Hozzunk létre a tanulóról annyi másolatot, ahány csoportot kívánunk kezelni (Tanuló2, Tanuló3, stb.). A jogaikon globális szinten semmit sem kell változtatni, tehát ugyanazt tudják megtenni egy kurzusban, mint a Tanuló.
  2. Be kell íratni a kurzusba a felhasználókat, a csoportosításnak megfelelően külön-külön szerepkörbe. Most még mindenki mindent lát, tehát mind a négy kérdőívet.
  3. A következő lépésben csak rendszergazda tud eljárni. Frissítésre meg kell nyitni a Kérdőíveket. A rendszergazda három fület lát: Beállítások, Helyileg hozzárendelt szerepek, Engedélyek felülírása. Ez utóbbira lesz szükség. Kattintani kell azokra a szerepkörökre, amely csoportnak nem szabad látni az adott kérdőívet. Az új oldalon a kérdőívre vonatkozó műveleteket látjuk. A következő két műveletet Tilt-re kell állítani:
  • Fejezzen be egy kérdőívet
  • Kérdőív megtekintése

Az eredmény a következő: Minden felhasználó látja mind a négy kérdőívet a kurzusoldalon, s be is tud lépni. Ám ahol tiltólistára tettük a szerepet, ott nem fogja látni a kérdőív kérdéseit, így válaszolni sem tud rájuk.

Ezzel a módszerrel bármely tevékenységmodul használatát korlátozni tudjuk a különböző csoportok számára.

Kép
Tárgy: Kérdőív kitöltőinek megadása
Pálócziné Horváth Enikő írta 2013. június 5., szerda, 07:01 időpontban
 

Kedves Gyula!

A Moodle 2.0-s verzióban lehet olyat csinálni, hogy egy kurzus megnyitásához és használatához ne kelljen belépni a felhasználói nevükkel?

Nekem olyan anonim kérdőíveket kellene szerkesztenem, amit több száz hallgatónak ki kellene tölteni, akik egyébként használják a moodle rendszert, de ha beléptetem őket, akkor már nem lesz a kérdőív kitöltése anonim.

Köszönöm a segítségedet!

Pálócziné H. Enikő

Kép
Tárgy: Kérdőív kitöltőinek megadása
Papp Gyula írta 2013. június 5., szerda, 08:31 időpontban
 

Természetesen, ha a hallagató vendégként érkezik, akkor megy a dolog. Az előfeltételei a következők:

  • A portálon be kell kapcsolni a vendég automatikus bejelentkeztetését.
  • A kurzusba a vendéget jelszó nélkül kell beengedni.
  • Engedélyezni kell a többszöri kitöltést, mert a vendégből csak egy van ;-)

Az anonim kitöltés független a saját névvel való bejelentkezéstől. Saját hallgatók esetében inkább okoz bonyodalmat, ha azt kérem, hogy most csak úgy bóklásszon a portálon. Biztos lesz olyan, hogy bejelentkezik. No aztán ebből jön a következő probléma: őket is be kell engedni a kurzusba.

Esetleg a kérdőívet ki lehet tenni a nyitóoldalra. Itt a tanuló nem tudja kitölteni, de fel lehet csatolni azokba a kurzusokba, ahol a célközönség található. Feltételek:

  • A kezdőoldal szerepei alatt fel kell venni hallgatónak a érintetteket, vagy mindenkit.
  • Be kell kapcsolni a Portáladminisztráció --> Segédprogramok --> Blokkok --> Blokkok kezelése oldalon a Kérdőív blokkot, mert ez alapértelmezés szerint ki van kapcsolva.

Vagy marad a „kell egy kurzus, amibe minden érintettet” beíratok. Ez mennyire macerás?

Kép
Tárgy: Kérdőív kitöltőinek megadása
Pálócziné Horváth Enikő írta 2013. június 5., szerda, 12:38 időpontban
 

Kedves Gyula!

Köszönöm a gyors választ. Én úgy képzeltem el, hogy csoportokra szedve az informatikai teremben fogják kitölteni a hallgatók adott időpontban a kérdőívet. Csak akkor és ott fogják látni és csak arra az időre teszem láthatóvá míg kitöltik. Itt csak az a gond, hogy ha azt a variációt választom hogy vendégként jelentkezzen be, akkor nem fog belezavarodni a rendszer ha egyszerre 23-an vendégként töltik ki?

Az is megoldható lenne hogy mindenki felvegye az adott kurzust amiben a kérdőívek szerepelnek. Akkor viszont azt kell megoldani hogy anonimok legyenek a kérdőívek.

Illetve utánkövetés is lesz, úgyhogy majd újra ki kell töltsék, csak még azt nem tudom hogy ezeket vagy majd másikat.

Szerinted melyik lenne az egyszerűbb?

Köszönettel: Enikő

Kép
Tárgy: Kérdőív kitöltőinek megadása
Vágvölgyi Csaba írta 2013. június 5., szerda, 09:17 időpontban
 
Van egy igen egyszerű megoldás:

A Kérdőív beállításainál engedélyezhető a teljes anonimitás:
Portáladminisztráció > Segédprogramok > Tevékenységmodulok> Kérdőív Ebben az esetebn a kérdőív elhelyezhető a nyitólapon és belépés nélkül is kitölthető.

Üdv.: Vágvölgyi Csaba

MoodleMoot 2013 konferencia

Kép
Tárgy: Kérdőív kitöltőinek megadása
Pálócziné Horváth Enikő írta 2013. június 5., szerda, 12:39 időpontban
 
Nagyon szépen köszönöm Csaba, ez sokat segít!