Óra a naptárnál

Óra a naptárnál

by Gabriella Károly -
Number of replies: 6

Sziasztok!

Az a problémám, hogy örök harcot vívod a diákjaimmal a feladat beadási határidő környékén. Természetesen a utolsó utáni percekebn akakrják feltölteni, azt már a rendszer nem engedi, és mindig vita van, hogy szerinte még volt 5 perc.

Láttam már olyan portált amely Óra formájában mutatta a pontos rendszeridőt. Ha valaki megmondaná, hogyan lehet megvalósítani az nekem nagy segítség lenne.

Előre is köszönöm a segítséget: Károly Gabriella

In reply to Gabriella Károly

Tárgy: Óra a naptárnál

by Csaba Vágvölgyi -
Sziasztok!

Moodle blokk formájában több különböző óra is elérhető.
Ezt már használtuk (analóg óra):
http://moodle.org/mod/data/view.php?d=13&rid=305&filter=1
Ezt nem ismerem, de megér egy próbát:
http://moodle.org/mod/data/view.php?d=13&rid=2660&filter=1

Üdv.: Vágvölgyi Csaba
In reply to Csaba Vágvölgyi

Tárgy: Óra a naptárnál

by Deleted user -
A második link volt az, ami a csendes őrületbe kergetett. Lehet, h. nálam volt a hiba, de ... mixed.gif
In reply to Gabriella Károly

Tárgy: Óra a naptárnál

by István Kiss -
A web böngészőn keresztül jellemzően úgy lehet megoldani az óra kijelzést, hogy a weblap letöltődésekor a rendszer elküldi az időt. De ezután egy java, flash vagy más alkalmazás számolja az időt a felhasználó gépén. Ebben már lehetnek pontatlanságok.

Természetesen megoldható, hogy a szerver óráját lássák a felhasználók. De ekkor célszerűen valamilyen gyakoribb időközönként szinkronozni kell az órát. (pl. másodpercenként.) Ez viszont szerver oldali terhelést okoz ami nagyszámú felhasználó esetén problémássá válhat. Ráadásul erre egy szabvány weblap nem képes, hiszen az nem kezdeményezhet kommunikációt felhasználói beavatkozás nélkül a szerver felé. Ehhez egy alkalmazásnak kell futnia a kliens gépen.

Ha pedig a tanulók folyton vitáznak a határidő miatt, akkor határesetben a net lassúsága miatt is késhet 4-5 másodpercet egy oda-vissza kommunikáció.

Kerülő megoldásként célszerű valamelyik time szerverre szinkronozni a szervereteket. Komolyabb megoldás GSP vagy DCF77 (vagy mindkét) órára szinkronozi, de ezek drága megoldások és feltételezem ilyen környezetben nem igény a 0,001s pontosság.
A time szerver hálózati terheléstől függően néhány másodpercen belül mindig pontos időt eredményez. Jobb programok figyelembe veszik a ping időket is, így 1 másodpercen belül lehet tartani a szerver órát. (Több szerver esetén célszerű saját time-servert üzemeltetni és arra szinkronozni. -De ezt a rendszergazdák már tudni szokták sok szerver esetén.)

A time szerver címet amire szinkronoztok ki kell tenni publikus helyre. Akinek probléma a pontos idő, az szinkronozza a gépét ide. Így elég a határidő előtt 5 másodperccel elküldeni az anyagot ;) -Már ha a szerver ekkor nem lesz éppen túlterhelve a sok last-minute akciós diák anyagával.

Fatengelyes megoldásként a feladat felkérő, leadási határidő értesítő levelet meg kell buherálni, hogy 5-10 perccel rövidebb időt küldjön ki, mint a valós beállított határidő.

Üdv:
I.
In reply to István Kiss

Tárgy: Óra a naptárnál

by Deleted user -
Hogy lehet ezt a buherálást megcsinálni?
(Nekem is volt már pár vitám, illetve "Database Error, please contact the server administrator" üzenetem - azért is került fel a My-ba a server clock.)