MoodleMoot 2009 – 1. ePortfólió Konferencia

MoodleMoot 2009 – 1. ePortfólió Konferencia

by Gyula Papp -
Number of replies: 0

Szeretettel invitálunk minden érdeklődőt

A 4. MoodleMoot, és az 1. ePortfólió Konferenciára

Az elmúlt években a Moodle Magyarország leggyakrabban alkalmazott e-Learning keretrendszerévé vált. Gazdag eszközkészlete, szolgáltatásai, integrációs lehetőségei, a korszerű pedagógiai módszerek támogatásának köszönhetően ma már minden felsőktatási intézményben megtalálható és a közoktatásban is egyre gyakrabban alkalmazzák. A vállalati szektor is egyre gyakrabbak választja a Moodle-t.

Immáron negyedik alkalommal hívjuk tanácskozásra a magyar Moodle közösség tagjait. Szeretnénk, ha mindaz a tapasztalat, amely eddig felhalmozódott, közkinccsé válna, s megvitatnánk a közeljövő változásait. Várjuk a tapasztalt Moodle-felhasználókat, s azokat, akik még csak most ismerkednek az e-learning világával és keresik a megfelelő eszközt céljaik megvalósítására.

A tanulás személyes vonatkozásai, a kapcsolati hálók, a hálózati tanulás kiteljesedése világszerte lendületet kapott a web 2.0-ás eszközök térhódításával. Az új eszközök és alkalmazások lehetőséget adnak arra, hogy a személyes tanulási terek és a személyes portfólió mindenki számára elérhető legyen. Az ePortfólió fontos szerepet kap az élethosszig tartó tanulásban és a saját tudásmenedzsment megvalósításában. Ugyanakkor mind Európában, mind világszerte kitapinthatók az egységesítési, szabványosítási törekvések e téren.

Ezért Magyarországon is egyre többször esik szó az ePortfólióról. Elérkezettnek látjuk az időt, hogy egy társkonferencia keretében mutassuk be azokat a rendszereket, amelyek eszközt adnak a kezünkbe, illetve beszámoljunk az első tapasztalatokról

A konferenciapáros első napján előadások hangzanak el és kerekasztalbeszélgetéseket tervezünk. A második nap a gyakorlati munkáé. A kezdők, és a haladók egyaránt találhatnak érdeklődésüknek megfelelő tutoriálokat, ahol újabb szemszögből ismerhetik meg a Moodle-t és a Mahara-t.

Az elődások tervezett témái (2009. október 16. péntek)
 • Moodle a közoktatásban, a felsőoktatásban és a felnőttképzésben – Hogyan használjuk a Moodle-t az oktatásban? Hogyan segíti a Moodle a tanítási folyamat hatékonyságát, s mennyiben alakítja át a diákok viszonyát a tanuláshoz? A Moodle, mint közösségi portál. Milyen oktatási tapasztalatok halmozódtak fel, s milyen módszertani változásokat hozott magával a Moodle?
 • ePortfólió – az ePortfólió típusai, személyes és intézményi portfolió kialakítása, szabad forráskódú ePortfólió megoldások, portfólió alapú értékelés, személyes tanulási terek, (e)Portfólió a magyar oktatásban.
 • e-Learning 2.0 – személyes tanulási terek, közösségek és kapcsolati hálózatok a tanulásban, web 2.0 eszközök integrációja (MashUp), konnektivizmus.
 • Minőségbiztosítás és hatékonyságvizsgálat az e-Learningben – Milyen eszközök állnak rendelkezésre a Moodleban zajló tevékenységek nyomonkövetésére. A Moodle naplóállományainak és statisztikáinak elemzése. Külső eszközök (Google Analytics, Awstats, SPSS Clementine, R, ...) a tanulási szokások, a kurzusok és a tananyag hatékonyságának vizsgálatában.
 • Moodle integráció – Hogyan integrálható a Moodle az intézményi informatikai infrastruktúrába? Komplex e-Learning rendszerek és hálózatok kialakítása Moodle Network alapokon. Tananyagtárházak és a Moodle.
 • Kiegészítő modulok, blokkok – hasznos vagy éppen nélkülözhetetlen modulok/blokkok alkalmazása. Egyedi modulfejlesztések, modulok honosítása. Kiemelt terület: Audio- és video-konferencia rendszerek integrálása.
 • e-Learning szabványok és a Moodle – Hogyan jelennek meg a szabványos tananyagok a Moodle-ban? Melyek azok a szolgáltatások, amelyeket igénybe tudunk venni (SCORM, Learning Design, IMS tartalomcsomagok, IMS Common Cartridge)?
Kinek szól a konferencia:
 • oktatóknak, tanároknak, tanítóknak;
 • informatikusoknak, rendszergazdáknak;
 • oktatásszervezőknek;
 • döntéshozóknak;
 • intézményvezetőknek.

Azoknak, akik Moodle-t használnak, s szeretnék megosztani tapasztalataikat, vagy választ szeretnének kapni kérdéseikre. Azoknak, akik Moodle-t szeretnének használni, de nem tudják, hogy hogyan fogjanak hozzá. Azoknak, akik az oktatás hatékonyságának növeléséhez keresnek eszközt és módszert. Azoknak, akiknek oktatásfejlesztési ügyekben kell döntést hozniuk.

A rendezvény helyszíne és időpontja:
Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola
4026 Debrecen Péterfia u. 1-7.
2009. október 16-17.
A konferencia honlapja: http://moodlemoot.hu
E-mail: moodlekonf@gmail.com

Határidők

 • jelentkezés résztvevőként: 2009. október 12.
 • jelentkezés előadás tartására (absztrakt leadása): 2009. szeptember 30.
 • a konferenciadíjak befizetése: 2009. október 14.