Technikai fórum

Webszerkesztő + táblázat

 
Kép
Webszerkesztő + táblázat
Németh András írta 2008. október 3., péntek, 21:28 időpontban
 
Moodle 1.9.2-es verziót használunk, és egyelőre általában weblapokat készítgetünk a kurzusokhoz (IE6-ban). Ezzel kapcsolatos a problémám:
-a táblázat beszúrása ablakban nincs OK gomb --> nem tudok táblázatot beszúrni, mindig át kell menni HTML-be és ott kézzel begépelgetni a tag-eket
-a teljes képernyős webszerkesztő módban a táblázatkezelő parancsok közül nem mindegyik működik (nekem pl. oszlop beszúrását nem sikerült működésre bírnom semmilyen módon)
-a formázások elég esetlegesek, ha pl. szegély vastagságot vagy háttérszínt szeretnék állítani, jön egy hibaablak (CSS hibára panaszkodik), és a beéllított formázások is hol meg jelennek, hol nem (pl. ha egy cellában utólag állítom az igazítást, akkor "elbúcsúzhatok" a beállított szegélytől)

Gyakorlatilag a táblázatot vagy megírom HTML-ben, vagy nem használom

Szeretném kérdezni, hogy másnak is van-e ilyen tapasztalata, vagy csak az én telepítésemmel van baj?

Kép
Tárgy: Webszerkesztő + táblázat
Vágvölgyi Csaba írta 2008. október 4., szombat, 07:06 időpontban
 
Emlékeim szerint ott van az az OK gomb csak nem látszik, A TAB többszöri leütésével elérhető :)
IE 6-ost már elég régen nem használunk, de anno mi is rendszeresen találkozunk hasonló problémákkal. A Moodle WYSIWYG szerkesztőjében sajnos nem minden funkció megy tökéletesen az egyes böngészők alatt. Mostanában elsősorban Firefox-ot (időnként Chrome-ot, IE7-et, Operát) használva nem nagyon emlékszem hasonló problémákra. Esetleg érdemes volna tesztelni más böngészők alatt a leírt anomáliákat.

Egyébként írtad hogy most 1.9.2+ Moodle verziót használtok. Korábban is fennáltak a most leírt hibák, vagy csak ebben a verzióban?

Vágvölgyi Csaba

Kép
Tárgy: Webszerkesztő + táblázat
Gángó Vince írta 2008. október 4., szombat, 20:48 időpontban
 
Az 1.9-es moodleben még mindig a borzalmas (és évek óta nem fejlesztett) HTMLArea az alapértelmezett wysiwyg szerkesztő, de már régóta (ha jól emlékszem 1.7 óta) van lehetőség arra, hogy némi barkácsolással élerte keltsd a minden szempontból nagyságrendekkel jobb TinyMCE-t, ami a Moodle 2.0-tól egyébként is váltani fogja a jelenlegi editort, tehát érdemes "felkészülni" rá...
A TinyMCE élesztésének leírása, a szükséges állományok itt találhatóak: http://www.host4learning.com/moodlemce/

Vince
Kép
Tárgy: Webszerkesztő + táblázat
Vágvölgyi Csaba írta 2008. október 4., szombat, 23:10 időpontban
 
Köszönjük az információkat és különösen a linket. Már sokszor használtam a TinyMCE Editort, de csak most néztem meg alaposabban, és egészen kiváló lehetőségek akadnak benne. A beágyazható médialemek és a táblázatok egyszerűbb kezelése mellett külön öröm az integrált egyenletszerkesztő, ui. most éppen ilyesmire volna szükségünk :)

Üdv.: Csaba


Sinka Robert
Tárgy: Webszerkesztő + táblázat
Sinka Róbert írta 2008. október 5., vasárnap, 07:30 időpontban
 
Szervusztok,

A kérdések szövegében megjelenik a szerkesztő menü. Azonban a kérdésekre adható válasz is gyakorta (kémia, fizika, matematika) egyenletekkel, képletekkel "terhelt" :)

Az elképzelhető, hogy a szerkesztőt, vagy annak könnytett formáját becsaljuk a válaszok sorához? töprengő
Kicsit olyan lenne, mint az eXe felülete, de sokkal praktikusabb, mert az csak gyakorolni jó, így a kérdéseket duplikálni kell az oktatónak, ha eXe-ben dolgozik.

Egy szó, mint száz! Szerintem ez sokat lökne a teszt funkcionalitásán és a moodle 'teszterősebb' lenne, nem kellene a LATEX és társai (minden esetben).

Üdv,
Robert

Kép
Tárgy: Webszerkesztő + táblázat
Gángó Vince írta 2008. október 5., vasárnap, 15:34 időpontban
 
Szia Róbert!

Szintén némi barkácsolás árán, de biztos vagyok benne, hogy becsalható a válaszok soraihoz is. A TinyMCE "indításához" szükséged lesz a lecserélendő elemek id-jére (ez alapján jön létre a szerkesztőmező, a tartalma a lecserélt elem tartalma lesz, ami itt ugye üres), majd az editort exact módba kapcsolva meg kell adnod a fent említett id-ket. (link: TinyMCE dokumentációja)

A válaszoknál viszont nem véletlenül nincs rich editor, ezek használatakor ugyanis a válasz nem egyszerű szöveg lesz (ami számítógéppel könnyen értékelhető), hanem html kód, aminek a kiértékelése már sokkal-sokkal bonyolultabb helyzetet teremt. Ugyananak a jó válasznak pl. tengernyi html-lel fűszerezett variánsa létezhet, amire megoldás lenne a html kód szűrése, de ezzel meg éppen azt az előnyt veszítjük el, amit nyertünk az editorral. A technikai megvalósítás tehát egy dolog, érdemes átgondolni, hogy nyersz-e vele egyáltalán valamit...

Vince