hallgatók tömeges kiíratása

Tárgy: hallgatók tömeges kiíratása

by Gyula Papp -
Number of replies: 12
Leiratási módszerek:
  • Amikor beiratom a tanulókat/hallgatókat a beállítások között meghatározom a "Beiratkozási időszak"-ban, hogy hány napig él a kurzus a hallgatóknak. Érdemes némi ráhagyással dolgozni. A rendszer a határidő leteltével minden tanulót/hallgatót kirak. Hozzá se kell nyúlni. Viszont gondoskodni kell arról, hogy egyszerre érkezzenek. :-) (központi beiratás!!)
  • Második módszer:
    • Belépek a kurzusba;
    • Az adminisztáció blokkban egyenlőre (sajnos) két "Visszaállítás" menü van. A felső biztonsági másolatból állítja vissza a kurzust, az alsó - no ez kell nekünk - kitakarítja a kurzust és visszaállítja a kezdési állapotot.
    • Megnyomom...
    • És kezdődhet minden előről.
  • Beiratás - leiratás flat fájlból:
Beiratási fájl:

add, student, SDRT7Z, MIKV3-02          <-- tanuló/hallgató beiratása a
MIKV3-02 kurzusra
add, teacher, TTGH78, MIKV3-02         <-- tutor/mentor beiratása a MIKV3-02 kurzusra
add, teacheredit, HU65F0, MIKV3-02    <-- tanár beiratása a MIKV3-02 kurzusra

A 3. mező a személy azonosítója - a példában Neptun kód, de lehet közoktatási azonosító, ETR kód, személyi szám :-) , TAJ-szám stb. valamilyen garantáltan egyedi azonosító. A 4. mező a kurzus azonosítószáma.

Leiratási fájl:

remove, student, SDRT7Z, MIKV3-02          <-- tanuló/hallgató leiratása a MIKV3-02 kurzusra
remove, teacher, TTGH78, MIKV3-02         <-- tutor/mentor leiratása a MIKV3-02 kurzusra
remove, teacheredit, HU65F0, MIKV3-02    <-- tanár leiratása a MIKV3-02 kurzusra

Ilyen módon ezreket lehet egyszerre be-/leiratni, csak jó nyílvántartás kell hozzá :-)
In reply to Gyula Papp

by Gyula Papp -
Apropó...
A be-/leiratási állomány neve alapértelmezésben enrolments.txt. 1.6-os moodle-tól kezdve vigyázni kell, hogy UTF-8-as kódolású legyen az állomány. Helye: a nyitó oldalon a "portál állományai" alá kell elhelyzni.
A be/leiratás a cron soron következő lefutásakor következik be.
Javaslat: futtasd kézzel a cron-t, mert így  láthatod az esetleges hibákat.  :-) (rossz kurzuskód, rossz felhasználói ID, stb.)
http://mydomain.hu/moodle/admin/cron.php
In reply to Gyula Papp

by Imre Kele -

Annyi nagyon fontos hozzátennivalóm van, hogy a leiratáshoz nem a "remove" kulcsszót, hanem "del"-t kell írni a sor elejére. :) Tehát:

del, student, SDRT7Z, MIKV3-02

In reply to Gyula Papp

by Imre Pintér -

Szia Gyula

Beiratás/kiiratás témában lenne kérdésem.

Az adott kurzushoz előállítom szkripttel a flat fájlt. Ennek a lokációját kézzel kell ugye megadni.

Megoldható-e, hogy ezt a fájlt "bejuttassam" valahogy a Moodle rendszerbe?

Nem találtam meg, hogy hol dolgozza ezt fel a rendszer.

Lehet, hogy nem ilyen egyszerű, és nem túl szakszerű a kérdés sem.

Üdv Pimi

In reply to Imre Pintér

by Lion Moot Admin Second -
Kedves Imre!
No igen, két dolog kimaradt annak idején :-)
Az egyik az állomány helye. Tehát a hely: Nyitóoldak --> Portáladminisztráció --> Címoldal --> Portál állományai. Csak úgy a gyökérben. Nem szabad eldugni alkönyvtárba, mert akkor lehet paraméterezgetni, hogy hol van...
A neve kötelezően enrolmrnts.txt legyen és szigorúan UTF-8 kódolású. A következő cron futásakor a beiratás, vagy kiiratás végrehajtódik.
Én jobb szeretem látni az esetleges hibákat, ezért meghívom kézzel a Moodle cronját:
http://domainnév.hu/admin/cron.php - s lőn boldogság :-)
Hogy mindez működjön is, be kell állítani a beiratkozásnál a következőket:
Portáladminisztráció --> Kurzusok --> Beiratkozások --> Egyszerű állomány kipipál és Módosítások mentése. Ezek után valóban működik.
Az elmúlt években mi a kiiratás megoldására a Visszaállítást használjuk - úgyis matatni kell a kurzus végeztével az archiválással.
Papp Gyula
In reply to Lion Moot Admin Second

by Gabriella Károly -

Kedves Gyula!

Sokat segített az összefoglaló leírásod, az egyszerű állomány bejelölés :) Bár valamiért az első sorban lévő student kimaradt a beíratásból :( esetleg kell valami fejléc?

HA még a kurzuson belüli automatikus csoport besorolásban is tudnál segíteni, az lenne az igazi boldogság :)

Köszönettel: Károly Gabariella 

In reply to Gabriella Károly

by Gyula Papp -

Kedves Gabriella!

Az első soros problémába én is beleszaladtam már, épp a múlt héten is. Nem a saját gépemről kellett beíratnom, s egy frissen telepített notepad++-t használtam. Látszólag semmi hiba nincs az állományban, de a beíratáskor hibásnak érzi az első mezőt (add) :-o

Magyarázatot egyenlőre nem találtam, mert más gépen ugyanúgy notepad++-t használok, pár a régi kedvencem az UltraEdit. Az még sosem hagyott cserben :-)

A csoportba ezzel a módszerrel nem lehet beíratni - amit sohasem értettem, miért nem, hiszen adja magát.

Lehetőség azonban van erre is, de nagy körültekintést kíván. Többen rendszeresen élnek vele. Ez a felhasználók feltöltése. Ezzel lehet kurzusba és azon belül csoportba beíratni. Természetesen az újbóli feltöltéskor nem szabad a jelszó mezőt megadni.

Ma ránéztem újra a forráskódra, mert valamikor régen rendszeresen módosítottam. Szinte teljesen átírták. Több időt igényelne, hogy elmenjek rajta. Nagyon összetetté vált.

In reply to Gabriella Károly

by Gyula Papp -
Apropó, még valami...
A feltöltéses beíratás a kurzus rövid neve alapján történik, nem a kurzusazonosító alapján. Ha a kettő különböző, vigyázni kell. Mi mindkét mezőben ugyanazt a karaktersorozatot használjuk.
In reply to Gyula Papp

by Gabriella Károly -

Kedves Gyula!

Köszönöm a segítséget! Ha a feltöltéses beíratást választom, akkor milyen mező neveket kell hozzáadni a a felhasználókhoz, hogy egyből kurzusba és csoportba kerüljenek?
Miután a feltöltő fájlokat mindig megörzöm, ezért nem okozna nagy gondot, hogy újra feltöltsem a beíratáskor, mondjuk amikor következő évfolyamba lépnek. És jó lenne első feltöltéskor azonnal berakni őket a megfelelő helyre. 

A segítséget előre is köszönöm.

Károly Gabriella