hallgatók tömeges kiíratása

hallgatók tömeges kiíratása

Takács Ottó írta időpontban
Válaszok szám: 25

Van-e olyan modul amivel tömegesen lehet kííratni a "hallgatókat"? Használja-e valaki a cerificate modult? Oklevelet kellene nyomtatnom, úgy hogy adminként mindenkiét én nyomtatnám. Ismertek-e php fejlesztőt, aki otthonosan mozog moodle-ban?

Üdvözlettel:

Takács Ottó

Válasz erre: Takács Ottó

Tárgy: hallgatók tömeges kiíratása

Papp Gyula írta időpontban
Leiratási módszerek:
  • Amikor beiratom a tanulókat/hallgatókat a beállítások között meghatározom a "Beiratkozási időszak"-ban, hogy hány napig él a kurzus a hallgatóknak. Érdemes némi ráhagyással dolgozni. A rendszer a határidő leteltével minden tanulót/hallgatót kirak. Hozzá se kell nyúlni. Viszont gondoskodni kell arról, hogy egyszerre érkezzenek. :-) (központi beiratás!!)
  • Második módszer:
    • Belépek a kurzusba;
    • Az adminisztáció blokkban egyenlőre (sajnos) két "Visszaállítás" menü van. A felső biztonsági másolatból állítja vissza a kurzust, az alsó - no ez kell nekünk - kitakarítja a kurzust és visszaállítja a kezdési állapotot.
    • Megnyomom...
    • És kezdődhet minden előről.
  • Beiratás - leiratás flat fájlból:
Beiratási fájl:

add, student, SDRT7Z, MIKV3-02          <-- tanuló/hallgató beiratása a
MIKV3-02 kurzusra
add, teacher, TTGH78, MIKV3-02         <-- tutor/mentor beiratása a MIKV3-02 kurzusra
add, teacheredit, HU65F0, MIKV3-02    <-- tanár beiratása a MIKV3-02 kurzusra

A 3. mező a személy azonosítója - a példában Neptun kód, de lehet közoktatási azonosító, ETR kód, személyi szám :-) , TAJ-szám stb. valamilyen garantáltan egyedi azonosító. A 4. mező a kurzus azonosítószáma.

Leiratási fájl:

remove, student, SDRT7Z, MIKV3-02          <-- tanuló/hallgató leiratása a MIKV3-02 kurzusra
remove, teacher, TTGH78, MIKV3-02         <-- tutor/mentor leiratása a MIKV3-02 kurzusra
remove, teacheredit, HU65F0, MIKV3-02    <-- tanár leiratása a MIKV3-02 kurzusra

Ilyen módon ezreket lehet egyszerre be-/leiratni, csak jó nyílvántartás kell hozzá :-)
Válasz erre: Papp Gyula

Apropó...
A be-/leiratási állomány neve alapértelmezésben enrolments.txt. 1.6-os moodle-tól kezdve vigyázni kell, hogy UTF-8-as kódolású legyen az állomány. Helye: a nyitó oldalon a "portál állományai" alá kell elhelyzni.
A be/leiratás a cron soron következő lefutásakor következik be.
Javaslat: futtasd kézzel a cron-t, mert így  láthatod az esetleges hibákat.  :-) (rossz kurzuskód, rossz felhasználói ID, stb.)
http://mydomain.hu/moodle/admin/cron.php

Kele Imre írta időpontban

Annyi nagyon fontos hozzátennivalóm van, hogy a leiratáshoz nem a "remove" kulcsszót, hanem "del"-t kell írni a sor elejére. :) Tehát:

del, student, SDRT7Z, MIKV3-02

Pintér Imre írta időpontban

Szia Gyula

Beiratás/kiiratás témában lenne kérdésem.

Az adott kurzushoz előállítom szkripttel a flat fájlt. Ennek a lokációját kézzel kell ugye megadni.

Megoldható-e, hogy ezt a fájlt "bejuttassam" valahogy a Moodle rendszerbe?

Nem találtam meg, hogy hol dolgozza ezt fel a rendszer.

Lehet, hogy nem ilyen egyszerű, és nem túl szakszerű a kérdés sem.

Üdv Pimi

Válasz erre: Pintér Imre

Second Lion Moot Admin írta időpontban
Kedves Imre!
No igen, két dolog kimaradt annak idején :-)
Az egyik az állomány helye. Tehát a hely: Nyitóoldak --> Portáladminisztráció --> Címoldal --> Portál állományai. Csak úgy a gyökérben. Nem szabad eldugni alkönyvtárba, mert akkor lehet paraméterezgetni, hogy hol van...
A neve kötelezően enrolmrnts.txt legyen és szigorúan UTF-8 kódolású. A következő cron futásakor a beiratás, vagy kiiratás végrehajtódik.
Én jobb szeretem látni az esetleges hibákat, ezért meghívom kézzel a Moodle cronját:
http://domainnév.hu/admin/cron.php - s lőn boldogság :-)
Hogy mindez működjön is, be kell állítani a beiratkozásnál a következőket:
Portáladminisztráció --> Kurzusok --> Beiratkozások --> Egyszerű állomány kipipál és Módosítások mentése. Ezek után valóban működik.
Az elmúlt években mi a kiiratás megoldására a Visszaállítást használjuk - úgyis matatni kell a kurzus végeztével az archiválással.
Papp Gyula
Válasz erre: Second Lion Moot Admin

Károly Gabriella írta időpontban

Kedves Gyula!

Sokat segített az összefoglaló leírásod, az egyszerű állomány bejelölés :) Bár valamiért az első sorban lévő student kimaradt a beíratásból :( esetleg kell valami fejléc?

HA még a kurzuson belüli automatikus csoport besorolásban is tudnál segíteni, az lenne az igazi boldogság :)

Köszönettel: Károly Gabariella 

Válasz erre: Károly Gabriella

Kedves Gabriella!

Az első soros problémába én is beleszaladtam már, épp a múlt héten is. Nem a saját gépemről kellett beíratnom, s egy frissen telepített notepad++-t használtam. Látszólag semmi hiba nincs az állományban, de a beíratáskor hibásnak érzi az első mezőt (add) :-o

Magyarázatot egyenlőre nem találtam, mert más gépen ugyanúgy notepad++-t használok, pár a régi kedvencem az UltraEdit. Az még sosem hagyott cserben :-)

A csoportba ezzel a módszerrel nem lehet beíratni - amit sohasem értettem, miért nem, hiszen adja magát.

Lehetőség azonban van erre is, de nagy körültekintést kíván. Többen rendszeresen élnek vele. Ez a felhasználók feltöltése. Ezzel lehet kurzusba és azon belül csoportba beíratni. Természetesen az újbóli feltöltéskor nem szabad a jelszó mezőt megadni.

Ma ránéztem újra a forráskódra, mert valamikor régen rendszeresen módosítottam. Szinte teljesen átírták. Több időt igényelne, hogy elmenjek rajta. Nagyon összetetté vált.

Válasz erre: Károly Gabriella

Apropó, még valami...
A feltöltéses beíratás a kurzus rövid neve alapján történik, nem a kurzusazonosító alapján. Ha a kettő különböző, vigyázni kell. Mi mindkét mezőben ugyanazt a karaktersorozatot használjuk.

Károly Gabriella írta időpontban

Kedves Gyula!

Köszönöm a segítséget! Ha a feltöltéses beíratást választom, akkor milyen mező neveket kell hozzáadni a a felhasználókhoz, hogy egyből kurzusba és csoportba kerüljenek?
Miután a feltöltő fájlokat mindig megörzöm, ezért nem okozna nagy gondot, hogy újra feltöltsem a beíratáskor, mondjuk amikor következő évfolyamba lépnek. És jó lenne első feltöltéskor azonnal berakni őket a megfelelő helyre. 

A segítséget előre is köszönöm.

Károly Gabriella

Válasz erre: Takács Ottó

Törölt felhasználó írta időpontban
És ha nem kiíratás, hanem TÖRLÉS a cél? Arra van tippetek? A moodle.org fórumain nem találtam választ.
Mondjuk szeretném az összes egy 600 napnál régebben vagy soha be nem lépett usereket kukázni, de nem egyesével klikkelgetve.
Válasz erre: Törölt felhasználó

Azért nem lehet erről sokat olvasni, mert a világban máshol jobbára adatbázisból, LDAP-ból, egyéb kulturált alkalmazásból autentikálnak, tehát nem okoz gondot a felhasználók, azok jelszavának szinkronizálása. Ilyennel csak annak van dolga, aki Neptunnal vagy ETR-rel kénytelen dolgozni. Merthogy nem engednek hozzáférést a szükséges adattáblákhoz.

No, de lássuk mi kínálkozik:

A változók között található egy "longtimenosee". Ennek az értékével lehet játszani. Az alapérték: Soha, majd 1000, 365, stb.

Mi bizony kézzel dolgozunk, mert amíg a jogviszonya fennáll az intézménnyl a hallgatónak, addig benn tartjuk. Félévente kapunk Neptunos "törölve" és "diplomázott" listákat annak alapján töröljük a hallgatókat a Moodle-ból. A benntartásuk egyre indokoltabb, mert egyre több infót innen kapnak. A legújabb például a költségtérítéses képzésről államilag finanszírozottra átvettek értesítése lesz.

Ha össze lehetne drótozni a Moodle-t a fenti csodálatos alkalmazásokkal, megkönnyítené az életünket.
Dolgozzon a Neptun rendszergazda :-)

Mi annyira bénák vagyunk, hogy még csak nem is közös a user adatbázisunk semmivel és senkivel. Tehát a userek törlése csak saját ügy. A longtime... -ot néztem, de az csak leiratkoztat és nem töröl a rendszerből - ha jól értelmezem a dolgot. (?)
A moodle-org-on már megfogalmazódott a javaslat, hogy miért nincs a user admin felületen mindenki mellett egy checkbox és a lap alján meg pár művelet, amit a kijelölt userekkel lehet tenni (drupalban, phpbb-ben ez van, 1.7eseben sincs), pl. törlés. Vagy miért nincs ilyen modul hozzá?

Gángó Vince írta időpontban
Ugyan nem a moodle eszközeivel, hanem egy külső php alkalmazással, de nálam működött a dolog. A törölni kívánt hallgatók listáján végigszaladva minden hallgató esetében a szkriptem böngészőt imitálva meghívta a moodle admin/user.php fájlt (megfelelően paraméterezve). Kicsit fapados a dolog (sütik, "sesskey" miatt), de bevált, százegynéhány hallgatót töröltem így egy mozdulattal, és fogok törölni e félév végén is. Ha megfelel a külső alkalmazás, szólj!
Válasz erre: Gángó Vince

Tedd közzé, ha lehet. Megnézném szívesen. Köszi!

Nem találom, megírom újra. Kis türelmet...

Moodle 1.8.1+ verzióra átírva:

0
110
Azt fontos még megjegyezni, hogy a szkript utf-8 kódolással legyen elmentve, mert az "xy törölve" kifejezést csak ebben az esetben találja meg és fogja kiírni a képernyőre. Működni azonban latin2-vel is fog.

Vida Andrea írta időpontban
no, ebből így első olvasásra semmit nem értek, de mielőtt alaposan átrágnám magam rajta, óvatosan megkérdezem: ez megoldást jelent majd arra a csapdára is, amit magamnak állítottam, és szépen beleestem?
Szép türelmesen, egyenként töröltem hallgatókat, vagy ötvenet (akik már diplomáztak, azokat nem őrizném a rendszerben), az összes résztvevő listájából - de nem egyenként a régi kurzusaikról. (Amiket őrzök, legfőképp az állományok miatt, de inaktív formában.) Ott is maradtak szépen beragadva.
Ami meg igazán zavaró: a feladatok, pontozások listában is ott maradt az összes valaha volt hallgató, és ez a lista akkor is megjelenik, ha a ma élő kurzusok, most kiadott feladatok felől közelítek. Tehát soha nem csak azt a 10-50 embert látom, akiket értékelnem kéne, hanem át kell lapoznom 29 oldalt, hogy rájuk találjak elveszve a tengerben.
Onnan hogy lehet eltávolítani a beragadt adatokat?

És ide tartozik (vagy ha mégsem, elnézést): az hogyan lehetséges, hogy két teljesen külön meghirdetett, két teljesen eltérő kulccsal megközelíthető kurzusra bekerülnek azok a hallgatók, akik a másikra iratkoztak be? (Én minden kurzust úgy állítottam be, hogy ők iratkoznak fel egyénileg.)
A téma mondjuk hasonló, csak külön hirdettem meg a levelezősöknek és a nappalisoknak. (Jó, lehet hogy csoportokra bontással kellett volna megoldani, de azt még nem ismerem, és nem tudom, megfelelne-e a céljaimnak: a tananyagban van átfedés, a tematikában is, de a kiadott feladatok is mások, a levelezősbe nem teszek heti bontást, a nappalin viszont következetesen aszerint haladunk. És persze a fórum se legyen közös.
Szóval ezen elképedtem és nem is értem, hogy kerültek oda: maguktól biztos nem. (a levelezős hallgatóim az egyik kurzuson csak hárman vannak, de mellettük ott a sok nappalis, akik egyébként soha nem is használják ezt a kurzust, hanem a nappalit.)

elnézést, hogy ilyen hosszú lett, nagyon szerettem volna pontosan leírni a hibajelenséget, nem tudom, sikerült-e.
Válasz erre: Vida Andrea

Vágvölgyi Csaba írta időpontban
Kedves Andrea!

A válaszom legalább olyan kusza lesz mint a kérdés :)
A Gyula által fentebb javasolt kurzus inicializálást (visszaállítást) tényleg érdemes meglépni a félévente/évente, és ez garantáltam kitakarítja a hallgatók nyomait (naplók, pontszámok, állományok, ...)
(Alternatív megoldás: egy biztonsági mentés felhasználói adatok nélkül, és ebből kell visszaállítani a kurzust minden év/félév kezdetén)
A konkrét kérdéssel kapcsolatban: nem egészen értem: a törölt hallgatók neve és pontszáma ott van a régi kurzusokban???
Az pedig végkép különös, hogy zárt kurzusokban fantom hallgatók jelennek meg. Ezt több kurzusnál is tapasztalod? Megfelelően biztonságos beiratkozási kulcsok vannak beállítva?

A felhasználók törlésével kapcsolatban:
Most újra átfutottam a fenti témát, és feltűnt, hogy a hallgatók (tömeges) törlésére senki nem említi a Moodle beépített eszközét: Portáladminisztráció/Felhasználók/Fiókok/"Vegyes felhasználói lépések"

Az idézőjelbe tett menüpont a hivatalos nyelvi állományban szerepel így, ettől találóbb elnevezés a "Tömeges felhasználói műveletek" (szerintem)
Ebben a menüpontban számos lehetőség van a felhasználók szűrésére és az eredménylistába került felhasználók akár törölhetők is a rendszerből.

Csaba