Moodledata mappa tisztítása - lehetséges?

Moodledata mappa tisztítása - lehetséges?

by Lajos Lőrik -
Number of replies: 7

Üdv!

Eljutottam odáig, hogy a tárhelyszolgáltatóm értesített hogy elértem az inode (fájlok számának) maximumát - magyarán nem tud több fájlt tárolni a szolgáltatóm... Amit tudtam már töröltem, de a legnagyobb problémám a moodledata mappám, mely kb 35GB nagyságú, tele felesleges fájlokkal.

Namost, ez a moodledata mappa eléggé átláthatatlan, nem tudom mit is törölhetek belőle. Gyanúm, hogy itt tárolódnak a tanulók által feltöltött fájlok, valamint a kurzusokban közzétett tananyag részei is (PDF-ek, tesztek, stb).

Lehetséges-e valahogy a moodledata könyvtárból fájlokat törölni úgy, hogy ne okozzak nagy kárt? Ha igen, hogyan?

Köszönöm a válaszokat!

Üdv!

 

In reply to Lajos Lőrik

Tárgy: Moodledata mappa tisztítása - lehetséges?

by Csaba Vágvölgyi -

Kedves Lajos!

Nagyon röviden összefoglalva a moodledata könyvtár tartamaz minden olyan Moodle portálhoz kapcsolódó "dolgot", ami nem az adatbáziban van. A Moodle 2.0 megelőző verziók esetén itt még egy nagyjából átlátható struktúra volt. Minden kurzus egy-egy mappa benne az állományok és az egyéb kurzustartalmak. A Moodle 2.0 biztonsági okokból változtatott ezen és már nincsenek közvetelnül elérhető hagyományos állmányok, hanem kódolt adathalmazok, amelyek csak az adatbázisban tárolt egyéb információkkal együtt értemlezhetők a rendszer számára is.

Ami a lényeg: a moodledatából közvetelenül letörölni dolgokat nagyon nem ajánlott. Vannak persze kivételek, pl. a /temp és a /trashdir könyvtárakat én is szoktam manuálisan törölni (időnként előfordul, hogy felgyűlnek ott a biztonsági mentések során készülő ideglenes állományok). Ezek a könyvtárak jellemzően sok kis állományt tartalmaznak, ergo a törlésük segíthet az inode kapcsán.

Minden más tartalamat a Moodle webes felületéről célszerű törölni. Néhány tipp a tárhely optimalizálásához

 1. Gyorsítótár törlése (/admin/purgecaches.php)
  Ez biztosan megszabadít rengeteg ideglenes állománytól, de ezek idővel újrateremelődnek.
 2. Cleanup (/admin/settings.php?section=cleanup)
  Itt különsen az utolsó kér sort érdemes megnézni
 3. Course Size Report (https://moodle.org/plugins/report_coursesize)
  Ennek a pluginnak a segítéségével megkeresheted a legnagyobb méretű kurzusokat. Ezeket különösen érdemes megnézni a takarítás  szempontjából
 4. All backups (https://moodle.org/plugins/report_allbackups)
  Ha a rendszerben készülnek biztonsági mentések és ezek nem egy külső (a Moodledata kívül lévő könyvtárba kerülnek - ezt erősen javaslom), akkor ez a plugin segít felkutatni és letörölni a régi .mbz állományokat. Nagyon sok helyet fel lehet szabadítani vele.
 5. A felhasználók személyes tárterületének teljes tiltása (/admin/settings.php?section=sitepolicies - Felhasználói kvóta)
  Nem tudom, hogy ez engedélyezve van-e nálatok, de ha igen, akkor a felhasználók itt nagyon sok (és összeségében nagy tárhelyfoglalást jelentő) állományt tölthetnek fel. Én a nagyobb portálokon ezt tiltani szoktam.
 6. Végezetül ha van olyan kurzus, ami már nincs aktív használatban, akkor azokat érdemes menteni és törölni a felületről (szükség esetén visszaállítható a mentésből)

Remélem tudtam segíteni.

Üdv.: Vágvölgyi Csaba

ui.: MoodleMoot 2024 konferencia - Veszprémben, 2024. július 2-3-án
In reply to Csaba Vágvölgyi

Tárgy: Moodledata mappa tisztítása - lehetséges?

by Lajos Lőrik -
Kedves Csaba!
Köszönöm szépen a választ, nagyon sokat tanultam belőle és tisztázta a bennem felmerülő kérdéseket.
Ezek szerint hagyjam békén a moodledata könyvtárat. Rendben.

Kezdem az általad javasolt dolgokkal, de azért vannak kérdéseim:
1. Gyorsítótár törlés:
Itt csak simán kattintsak "Az összes gyorsítótár kiürítése" gombra, vagy alul kattintsak az "Az összes állományt tartalmazó és egyéb gyorsítótár" kiürítése kapcsolóra majd a "Kiválasztott gyorsítótárak törlése" gombra?
Igazság szerint nálam az lehet a gond, hogy rengeteg diákok által feltöltött fájl gyülekezett fel az évek során. A tanáraim év végén kiíratkoztatták a kurzusaikból a diákokat és felvették helyettük az újakat. Nem "újraindították" a kurzust. Szeintem valahol elkallódtak ezek a régi diákok által feltöltött fájlok és még mindig megtaláhatók valahol a moodledatában.
2. Cleanup
A két utosló sorban ez van:
- Pont előzmények őrzési ideje: 180 nap
- Ennél régebbi ideiglenes állományok törlése: 7 nap
Mennyire célszerű levenni ezeket a számoket?
Ezzel a kettővel kezdeném, utána ráhajtok a többi általad javasolt megoldásra is.
Köszi előre a válaszod!
 
Attachment screenshot-emi.poljoskola.edu.rs-2024.05.16-17_51_18.jpg
In reply to Lajos Lőrik

Tárgy: Moodledata mappa tisztítása - lehetséges?

by Csaba Vágvölgyi -

Kedves Lajos!

Nyugodtam ürítsd ki az összes gyorsítótárat.  Ez nem okozhat bajt, legfeljebb átmeneti (1-2 perces) lassulást, amíg a rendszer újra cache-el néhány dolgot.

A 2. pont kapcsán elnézést kérek. Nálam (Moodle 4.1.x) ez a két utolsó sor:

Valószínűleg más verziót használsz, vagy nincs engedélyezve a Lomtár használata. Az általad leírt beállítások rendben vannak.

Visszatérve a moodledata könyvtárra: A /temp és a /trashdir könyvtáritnak a méretét én ellenőrizném (időnként GByte-os nagyságrendűre "hízhatnak") Ha túl nagyok, akkor azokat is töröld nyugodtan. A rendszer azonnal létrehozza a könyvtárakat újra.

Üdv.: Vágvölgyi Csaba

In reply to Csaba Vágvölgyi

Tárgy: Moodledata mappa tisztítása - lehetséges?

by Lajos Lőrik -

Kedves Csaba!

Megtettem amit ajánlottál és csoda történt... :)

Namármost előre bocsátom, hogy őszintén szólva nem tudom mi történhetett... 

Eddig a szolgáltatómnál 1.000.000 engedélyezett inode-om volt és a tisztítás előtt 1.020.000 volt már a szerveren (102%). Mivel gyanús volt, hogy túl nagy a felhasználóknak adott személyes tárterült, leellenőriztem azt: 100MB volt adva mindenkinek (kb. 750 felhasználó van). Rögtön levettem a felére, 50MB-ra. Ezután feltelepítettem a 3. pontben említett Course Size Reportot, kért adatbázisfrissítést, megtettem. Megnéztem a kurzusok nagyságát: max. 5 kurzusom volt 1GB feletti mérettel. Ezután leellenőriztem az inode-ok számát a cPanelen. Csodák csodájára lecsökkent 196.000-re (19%-ra). Hangsúlyozom, még nem ürítettem gyorsítótárat ekkor. A /temp és a /trashdir mappákat sem töröltem még...

Lehetséges az, hogy mivel lecsökkentettem a személyes tárterületet, ennyire drasztikusan lecsökkent az inodjaim száma is? Vagy esetleg a Course Size Report telepítésekor a rendszer rendbe tette önmagát is és törölte a feleslegesnek talált elemeket?

Egy kérdésem lenne még a Course Size Reporttal kapcsolatban. Mit jelentenek a Részletkere kattintva a tételek (néhány világos, de nem minden - csatoltam a képet, hogy mit látok). A képen a legterjedelmesebb kurzus helyfoglalása van, ami majdnem 2,5GB-ot foglal el.

Attachment eMI-Adminisztráció-Jelentések-Kurzusok-mérete.png
In reply to Lajos Lőrik

Tárgy: Moodledata mappa tisztítása - lehetséges?

by Csaba Vágvölgyi -
Őszintén szólva nincs racionális magyarázatom arra, hogy miért csökkent le az inode szám, de örülök, ha megoldódott :)

A csatolt képernyőképen egy adott kurzuson belüli elem becsült tárhleyfoglalása látható.
Pl.:
 • assignsubmission_file - a tanulók által a feladaokhoz feltöltött állományok összes helyfoglalása az adott kurzusban
 • assignfeedback_editpdf - szerintem ez a tanás által visszaküldött (javított) állományok mérete
 • mod_resource - minden ami tananyagként (állomány) ott van kurzusban
 • question - a tesztkérdések által foglalt hely
 
Üdv.: Vágvölgyi Csaba
In reply to Csaba Vágvölgyi

Tárgy: Moodledata mappa tisztítása - lehetséges?

by Lajos Lőrik -
Nos igen, azóta sem nagyon változott az inode szám, pár század százalékot emelkedett csak. Tehát valami működött a háttérben, de remélem nem fog nagyon megnövekedni ez az szám...
Köszönöm szépen a magyarázatot a Course Size Reporttal kapcsolatban. Így már érthetőbb minden.
Namost, ezt az assignsubmission_file értékét hogyan lehetne még csökkenteni? Feltételezem úgy, hogy "resetelem a kurzust", vagyis kidobálok minden felhasználót és eredményt az ADMINISZTRÁCIÓ-Visszaállítás paranccsal. Jól gondolom?
Attachment screenshot-emi.poljoskola.edu.rs-2024.05.19-11_42_21.jpg
In reply to Lajos Lőrik

Tárgy: Moodledata mappa tisztítása - lehetséges?

by Csaba Vágvölgyi -

Kedves Lajos!

A leadott munkák törölhetők közvetelnül a feldatból is, de az általad leírt (visszaállítás) is tökéletes lehet. Természetesen előtte célszerű egy teljes kurzusmentést készíteni, vagy az egyes feladatokhoz leadott munkák letölthetők a feladatból is. (megj.: az alábbi ábrán megjelölt legördülő menüben ott a törlés lehetősége is.)

Üdv.: Vágvölgyi Csaba