Technikai fórum

Extranagy filedir méret

 
Kép
Extranagy filedir méret
Rózsahegyi Péter írta 2019. május 25., szombat, 16:34 időpontban
 

Üdv,

A Moodle-ünk alatt kb. 120 kurzus van, a legtöbbjében nincs feltöltött média, max. szöveg, linkelt Youtube videók és hasonlók, néha pár feltöltött kép vagy Office dokumentum.

Költözünk, kb. 5 órája másolom a régi helyről a filedir könyvtárat. Jelenleg 35.500 könyvtárban 66.500 fájlnál járunk, összesen kb. 34GB (ami magában erősen túlzó, mert nincsenek pl. feltöltött videóink). A kérdés: normális, hogy ilyen hatalmas a filedir mérete? Mitől van ennyi fájl, szétszabdalja a feltöltött anyagokat?


Kép
Tárgy: Extranagy filedir méret
Vágvölgyi Csaba írta 2019. május 25., szombat, 17:17 időpontban
 

Kedves Péter!

Először is javaslom, hogy tedd fel ezt a plugint: https://moodle.org/plugins/report_coursesize

Ezzel könnyen kideríthető, hogy melyik kurzus foglalja a sok helyet.

Leginkább arra gyanakszom, hogy a biztonsági mentések a kurzusok területére kerülnek és ez hízlalja a kurzusokat. (ezt látni fogod a plugin segítségével)

Ehhez ellőnrizd az oldalt:

Portálkezelés > Kurzusok > Biztonsági mentések > Az automatikus biztonsági mentés beállítása

Moodle_backup_settings

Itt arra érdemes figyelni, hogy a biztonsági mentések ne a kurzus területére, hanem egy megadott külső könyvtárba kerüljenek.

Üdv.: Vágvölgyi Csaba

ui.: Gyertek a MoodleMoot konferenciára, ahol sokat tanulhatunk egymástól a Moodle használatáról :)


Kép
Tárgy: Extranagy filedir méret
Rózsahegyi Péter írta 2019. május 25., szombat, 20:18 időpontban
 

Csaba, köszönöm a gyors választ!

A mentés helyeként "A kurzus biztonsági mentési állományainak területe" van megadva. Mi a mentések alapértelmezett helye? A datarootban nem látok backup könyvtárat, a Moodles Docsban meg nem találtam meg a helyet.

A rendszerben heti 7 mentés van beállítva. Ha a helye a filedir lenne, az okozhatna exponenciális növekedést. Be van állítva, hogy csak ötöt tartson meg és a 30 napja nem frissülteket ne is mentse így ez elvileg nem lehetséges. Amúgy a másolás már 49.000 mappában lévő 91.000 fájlnál (eddig 46GB) tart.

Kép
Tárgy: Extranagy filedir méret
Vágvölgyi Csaba írta 2019. május 26., vasárnap, 21:50 időpontban
 

Pont ez a gond azzal, ha a kurzus területére mentunk, hogy file szinten nem érjük el a backup állományokat, mert azok titkosítva az kurzus állományrendszerében vannak. (Ez 2.0 Moodle óta így van és azzal a komoly kockázattal is jár, hogy ha megsérül a kurzus, akkor hiába van mentésünk, ahhoz csak a kurzus felületén a "Helyreállítás" menüponton keresztül férnénk hozzá. Hibás működés esetén ez nem feltétlenül triviális.)

Szóval a kurzusok területétéről a "Helyreállítás" menüponton keresztül érhetők el (és törölhetők) a mentési állományok.

Javaslom, hogy valahol a szerver állományrendszerében (a moodledata könyvtárom kívül) hozz létre egy könyvtárat, ami a webszerver (a te esetetdben IIS) számára  írható és annak a könyvtárnak az elérési útját add meg az Automatikus mentés beállításainál. Így mentések nem növelik a moodledata könyvtár méretét és a Moodle rendszertől függetlenül is hozzáférhetők lesznek.

Üdv.: Vágvölgyi Csaba

Kép
Tárgy: Extranagy filedir méret
Rózsahegyi Péter írta 2019. május 27., hétfő, 09:32 időpontban
 

Köszönöm, ezt a beállítást elvégzem. Kiderült, hogy én nem vettem észre, hogy a 120 tananyag csak az élő rész, összesen 788 anyag van a rendszerben. Így már nem tűnik túl soknak az 50GB adat.

Viszont felmerült egy új probléma, ami részben kapcsolódik. A költözéssel együtt verziót is váltunk: 3.3-ról 3.6-ra (a folyamat közben jött ki a 3.7, majd meglesz az is). Végeztünk egy szűz telepítést a 3.6-ból, alá tettük a 3.3-as adatbázisát, pótoltuk a plugineket, felmásoltuk a médiát, frissítettük az adatbázist. Látszólag minden működik, de ha bármelyik tananyag bármely letölthető anyagára kattintunk, üres fájl töltődik le. Mindegy a formátum (pdf, ppt, Word, akármi), mindig üres fájl érkezik. Hibaüzenetet nem kapunk.

Gondolom ez valahogy a titkosítással függ össze. Próbáltam a doksit és a Google-t, de nem segítettek. Van valami tipped a megoldásra?

Kép
Tárgy: Extranagy filedir méret
Vágvölgyi Csaba írta 2019. május 27., hétfő, 11:20 időpontban
 

Szia!

Ez így nem lesz jó!!!

Rakjátok vissza a 3.3-ast és azt frissítsétek 3.6-ra. (Minden egyes állományt titkosít a Moodle, így nem lehet szabadon cserélgetni az adatbázist alatta.)

Ráadásul elég nagy verzióugrásokat csináltok. Vannak pluginek a rendszerben? Biztos, hogy mindegyik kompatibilis a 3.6-tal (3.7-tel?). A 3.7 esetén a PHP verzió is változott, arra is figyelni kell. Szóval szerintem kicsit lassítsatok...

Üdv.: Vágvölgyi Csaba

ui.: Ha ez segít, akkor konzultáljunk telefonon...

Kép
Tárgy: Extranagy filedir méret
Rózsahegyi Péter írta 2019. május 27., hétfő, 11:46 időpontban
 

Ettől tartottam... :( Túl egyszerűnek tűnt.

Van jópár plugin, mindből leszedtük a legfrissebbet, és úgy tűnik, hogy minden más működik, csak a fájlok tartalma nem.

Köszönöm az infót!

Kép
Tárgy: Extranagy filedir méret
Vágvölgyi Csaba írta 2019. május 27., hétfő, 12:35 időpontban
 

A frissítés szerintem egyszerűbb, mint amit ti csináltatok. :)

Üdv.: Vágvölgyi Csaba