Előadások (MoodleMoot 2012)


Ez az adatbázis a MoodleMoot 2012 konferencia előadás-javaslatait gyűjti. Amennyiben a konferencián szeretne előadást tartani, kérjük töltsön ki egy űrlapot a "Bejegyzés hozzáadása" gombra kattintva. (csak bejelentkezett felhasználók tölthetik ki)

Egy szerző akár több előadásjavaslatot is benyújthat.

Kérem, töltse ki az űrlap minden mezőjét!

Page: () 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... 42 ()

Név: Dr. Tornóci László, Dr. Kokovay Ágnes
e-mail: torlasz@net.sote.hu
Intézmény: Semmelweis Egyetem, E-learning és Digitális Tartalomfejlesztő Központ
Bemutatkozás: Idestova 30 éve vagyok oktató a Semmelweis Egyetem Kórélettani Intézetében, és 20 éve adminisztrálok linux alapú szervereket. Így elég régóta foglalkoztat a számítógépek, a hálózatok oktatásban történő felhasználása. A Moodle-lal azonban viszonylag későn, csak kb. két éve kezdtem foglalkozni. A Semmelweis Egyetemen tavaly létrejött E-learning és Digitális Tartalomfejlesztő Központ tagjaként a központi e-learning rendszer működtetéséért, technikai fejlesztéséért vagyok felelős.


Az előadás címe: Shibboleth alapú felhasználóazonosítás a Moodle rendszerben
Prezentáció:
PDF document Shibboleth-Moodle.pdf
Cikk:
Online prezentáció:

Absztrakt: A Shibboleth egy nyílt forráskódú programcsomag, mely szabványos, központi felhasználóazonosítást tesz lehetővé webes alkalmazások számára. Az egyes alkalmazások (service providerek) mentesülnek attól a feladattól, hogy saját maguk tartsák nyilván a felhasználóik bejelentkezési adatait, jelszavát: az azonosítás egy központi webszerveren történik (identity provider). Mindez a felhasználó számára teljesen transzparens, ő csak annyit érzékel, hogy ugyanazzal a login névvel és jelszóval több webes szolgáltatást is el tud érni, sőt egy munkamenetben csak egyszer kell bejelentkeznie (single sign on).

Mivel a gépek közötti kommunikáció egységes, nyílt szabványnak (SAML: security assertion markup language) megfelelő módon történik, lehetőség van arra is, hogy a különböző felsőoktatási intézmények föderációba tömörülve elfogadják egymás felhasználóazonosítását. A hazai föderáció az NIIF által felügyelt és üzemetett EduID.

A Moodle az 1.5-ös verziótól kezdve támogatja a SAML (és így a shibboleth) alapú felhasználóazonosítást. Előadásomban beszámolok a Semmelweis Egyetemen szerzett ezirányú tapasztalatainkról. Mi 2011 ősze óta használjuk a Moodle rendszerünkban a shibboleth alapú azonosítást. Egyetemünk összes hallgatója és oktatója ezen a rendszeren keresztül jut be a Moodle-ba. Jelenleg néhány ezer felhasználónk van, a rendszert igen megbízhatónak találtuk.
Igényelt időkeret: 20 perc
Besorolás: felsőoktatás
integráció
szabványok

Comments

    Page: () 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... 42 ()