User import

User import

by Zoltán Niethammer -
Number of replies: 3
Sziasztok!

Frissen telepítettem az 1.9-es moodle-t. Utána egyenként importálgattam a kurzusokat a régi 1.7-es rendszerből.
Nem vettem észre, hogy a beimportált tanulók tanuló_1 szerepkört kaptak. Sajnos ezt a szerepkört töröltem, így minden tanuló (kb. 500) szepkör nélkül maradt. Átraktam őket a tanuló szerepkörbe, de ekkor az összes kurzusban (25 db) mind az 500 megjelent, mint résztvevő.
Hogyan lehetne rendet csinálni?
Lehet tömegesen kiíratni a kurzusból tanulókat?
In reply to Zoltán Niethammer

Tárgy: User import

by Vince Gángó -
Szia!

A kurzusban a Szerepek hozzárendelése linkre kattintva, majd a megfelelő szerepkört kiválasztva tudod törölni egyben az összes hallgatót, ha jól értem a kérdésedet...

Adatbázis szintjén: a role_assignments táblából is törölhetőek az adott roleid-jű hallgatók, ekkor akár az összes kurzusból egyszerre.

Vince
In reply to Zoltán Niethammer

by Gyula Papp -

Kedves Zoltán!

A jelenség oka az, hogy a tanulókat globális szerepkörhöz rendelted. Ez gyakorlatilag felesleges. Elegendő, ha valaki csak a saját kurzusában ölt szerepet. Ki tanulót, ki tanárt, s lesz aki tutor lesz (nem szerkesztő tanár) stb. Szerintem globális szerepkörben elegendő csak az adminisztrátorokat szerepeltetni. Márcsak azért is, kerüljük a tanárok és tanulók globális definiálását, mert ha valaki tanár létére tanulói szerepkörbe kerül egy kurzusban, akkor bonyolult korlátozni a tanári jogait, mikor „tanulónak” kellene lennie. :-) Ugyanígy gondot okoz jogokat biztosítani olyan tanulónak, aki egy kurzusban tanári, vagy tutori szerepet lát el. Ezek az esetek nem kizártak. Pl.: DÖK kurzust diák vezet; segítőként dolgozik mellettem egy-két nyolcadikos; s a virtuális tanári szobát sem szerkesztheti minden tanár, csak - mondjuk - az igazgató :-)

A tömeges kiíratás jó úgy, ahogy Vince írta. De ha a szerepek globálisan vannak meghatározva , lehet, hogy gondok lesznek.

In reply to Gyula Papp

by Zoltán Niethammer -
Köszönöm a válaszokat!

Megint tanultam valamit a moodle működéséről. mosoly

A problémát a következő módon oldottam meg:
Az eredeti biztonsági mentéseket még nem töröltem, így azozokból helyre lehetett állítani a kurzusokat ismét. Nem figyeltem a helyreállítás végén a
Kiinduló szerepCélszerep mezőkre. Ott beállíthattam volna a tanár és tanuló szerepeket. Így már a résztvevők helyes jogokkal jelennek meg a kurzusokban.

Sajnos a kedvenc drag and drop teszttipusom nem telepíthető az 1.9-be, így ezeket a teszteket ki kellett vennem a visszaállításkor.