Technikai fórum

Hardver

 
Kép
Tárgy: Hardver
Rózsahegyi Péter írta 2020. február 8., szombat, 10:22 időpontban
 

Sziasztok,

  • Egy általános tanácsom van hardver ügyben, ami a legutóbbi tapasztalatainkon alapul. A legfontosabb nem a processzor típusa (az sem árt, ha minél erősebb), hanem a háttértár sebessége. Több gépet is tuningoltunk SSD meghajtókkal az utóbbi időben és mind megtáltosodtak. A két legtutibb választás:
  • - Ha az alaplapon van M2-es csatlakozó, érdemes kihasználni. Mostanra egy 500GB-os M2-es meghajtó ára 40eFt alá csúszott és egy ilyen meghajtó kb. 10-50× gyorsabb, mint a merevlemezek.
  • - Ha az alaplapon több SATA port van (4-6) és van beépített RAID támogatás (vagy belefér a költségkeretbe egy önálló RAID vezérlő kártya), akkor több kisebb SSD-ből érdemes RAID 5 tömböt építeni. Ez minimum 4 meghajtót igényel és ha egy meghajtó kiesik, a másik háromból újra tudja építeni az adatokat az új, üres meghajtóra. Az olvasási sebesség a meghajtók számával egyenes arányban nő, az írási mindig 1 meghajtóéval azonos. A RAID 6 min. 5 meghajtótól építhető és 2 meghajtó kiesését viseli el. A RAID 5-nél 5db 500GB-os SSD-ből 1,5TB tárterület nyerhető, és az ilyen meghajtók ára kb. 25eFt/db.
Ha még van a keretből, a memória kihasználtságára is érdemes ránézni, általában a több ebből is jobb.