Technikai fórum

Kurzusok törlése

 
 
Kép
Kurzusok törlése
Juhász Róbert írta 2017. október 18., szerda, 08:34 időpontban
 

         Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogyan lehet véglegesen törölni (bulk deletion) a kurzusokat.

A moodle-ban való törlés ugyanis nem távolítja el a kitörölt kurzus az adatbázisból (a felhasználó törlés sem a felhasználókat), így az adatbázis egy idő után kezelhetetlenül nagy méretű lesz, ami gondok okoz a moodle lementésénél, visszaállításánál, átköltöztetésénél.

Tud erre valaki jó megoldást?

                        Köszönettel:

                                                 Juhász Róbert

Kép
Tárgy: Kurzusok törlése
Vágvölgyi Csaba írta 2017. október 18., szerda, 15:00 időpontban
 

Sziasztok!

Az első kérdés, amit tisztázni kell, hogy Milyen Moodle verziót használtok. A Moodle 3.1 óta a rendszer tartalmaz egy "Lomtár" funkciót", azaz bármit törölsz, azt alapértelmezetten egy hétig vissza lehet állítani. Ez is okozhatja az általad leírt jelenséget.

Ha nem erről van szó, akkor az adatbázis időszakos optimalizációja (teljes mentést követően) segíthet a problémán. Itt találsz néhány javaslatot (MySQL esetén):

https://docs.moodle.org/33/en/Performance_recommendations#MySQL_performance

Üdv.: Vágvölgyi Csaba

 

Kép
Tárgy: Kurzusok törlése
Juhász Róbert írta 2017. október 19., csütörtök, 11:26 időpontban
 

Szia!

Először is köszönöm a választ

3.3.1-es Moodle van fenn.

Hogyan lehet ezt a "Lomtárat" egyszerűen kiüríteni?

                   Üdvözlettel:

                                       JR

Kép
Tárgy: Kurzusok törlése
Vágvölgyi Csaba írta 2017. október 19., csütörtök, 13:10 időpontban
 

A Portáladminisztráció > Segédprogramok > Rendszergazda eszközei > Lomtár

Oldalon tudod ki-, illetve bekapcsolni és szabályozni azt, hogy meddig őrizze meg a törölt tartalmakat.

Üdv.: Vágvölgyi Csaba

Kép
Tárgy: Kurzusok törlése
Papp Gyula írta 2017. október 29., vasárnap, 18:18 időpontban
 

A kurzusra igaz lehet, amit Csaba írt. A felhasználókról a következőket érdemes tudni:

  • Ha a kurzusból csak töröljük a felhasználót/felhasználókat, az adatbázisban a teljesítési adatai, naplóbejegyzések, stb. megmaradnak. Ha tiszta lapot akarunk, akkor a Visszaállítás menüpontot kell használni - no, ez kitakarítja az adatbázist ;-)
  • Ha a felhasználói fiókot törüljük, akkor csak „átrendezi” a felhasználó rekordját, de nem törli. Ezért nem lehet kiosztani újra ugyanazt a felhasználónevet. Ez lehet jó is. Én már többször jártam úgy, hogy valaki véletlenül törölt egy felhasználói fiókot. Az adatbázis közvetlen matatásával azonban vissza lehet állítani :-)